Bedrijven

-Advertorial-

Eigen productspecificatie resulteert in betrouwbare printplaten

Wanneer NCAB Group een printplaat levert aan zijn klanten, dan is die altijd geproduceerd volgens de klantenspecificatie, maar met de NCAB-specificatie als minimum. Deze printplaatspecificatie van NCAB is een ‘levend’ document dat het resultaat is van tientallen jaren ontwikkeling en ervaring en aan de verbetering waarvan onophoudelijk wordt gewerkt.

De managementteams van de NCAB-fabrieken zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor wat de fabrieken afleveren. Als onderdeel van hun werk controleren en certificeren zij dat de printplaten volgens onze specificaties geproduceerd en geverifieerd zijn.

IPC wijst de weg
Veel bedrijven werken volgens de IPC-standaard, die het licht zag in 1957. Deze standaard is bedoeld om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van elektronische producten te verbeteren.

Betrouwbaarheid moet ingebouwd zijn
NCAB is van mening dat zijn eigen specificatie voor alle klanten voordelig is omdat betrouwbaarheid al vanaf het ontwerpstadium in de printplaat ingebouwd moet zijn. Dit is moeilijk achteraf te corrigeren. Daarom is NCAB voortdurend bezig om de betrouwbaarheid van haar printplaten te verbeteren.

Een onafgebroken proces
De printplaatspecificatie van NCAB Group stelt duidelijke, welomschreven eisen voor alle gebieden waarop hij betrekking heeft. In bepaalde gevallen omvatten beide standaarden dezelfde eisen. Andere eisen worden aangeduid als ‘NCAB Unique’, om te accentueren dat NCAB ook normen toepast die niet in de IPC-standaard voorkomen. Tot slot worden bepaalde eigenschappen als ‘Beyond IPC’ aangeduid wanneer de gestelde eisen mogelijk strenger zijn dan die van het IPC.

Zeven belangrijke factoren voor een betrouwbare printplaat
Bij de marketing van zijn printplaatspecificatie benadrukt NCAB veertien belangrijke kenmerken van een betrouwbare printplaat. Hieronder worden zeven daarvan nader belicht.

De printplaatspecificatie van NCAB legt een plating dikte van 25 μm op. Dit is omdat dikker koper voor een sterkere via zorgt en zo beschermt tegen barsten in de gatwand tijdens de assemblage, maar ook het eindproduct beter maakt onder belasting tijdens het gebruik, bij veldfouten en meer.

25µm-plating
NCAB past met betrekking tot de platingdikte de eisen van IPC klasse 3 toe, ondanks het feit dat de industrie over het algemeen IPC klasse 2 volgt en tevreden is met 20 μm. Dikker koper zorgt voor sterkere via’s. Bovendien is een printplaat met een robuuster via-gat beter bestand tegen mechanische belastingen. Deze NCAB-unieke eis zorgt voor een robuust eindproduct.

Strengere zuiverheidseisen dan IPC
PCB-constructies worden steeds dichter. Dit maakt het schoon houden van de afgewerkte platen steeds belangrijker, om zo het risico uit te sluiten op vervuiling die de werking aantast en er op lange termijn voor kan zorgen dat producten niet goed meer functioneren. Het IPC heeft hier geen verplichte, kwantitatieve eisen vastgelegd.

Internationaal erkende basislaminaten
Basislaminaten van goede kwaliteit zijn een voorwaarde voor goed presterende printplaten. Dit geldt voor de thermische uitzetting, de vochtabsorptie en de reactie bij lamineer-, boor- en routingprocessen. In moderne PCB-ontwerpen met een hogere dichtheid tussen de gaten en koperlijnen zijn ongewilde verbindingen door kopermigratie een gevaar dat kan worden verminderd door CAF-resistente materialen te gebruiken.

Hier zien we waar het flux / assemblageproces het soldeermasker bij de overgang van de baan heeft gehecht en afgebroken, waardoor de hechting is verbroken en het koper eronder is blootgelegd. Risico’s zijn corrosie, kortsluiting, enz. Als de inkt niet goed is, is dit een reëel risico.

Soldeermaskers moeten voldoen aan IPC-SM-840 klasse T of beter
Terwijl andere processen voor de printplaatproductie in de loop der jaren verder zijn ontwikkeld en verbeterd, is het proces voor soldeermaskers gedurende tientallen jaren vrijwel hetzelfde gebleven.
Hier gebruikt NCAB eigen eisen om te garanderen dat het soldeermasker zowel bij de assemblage als het eindgebruik zijn werk blijft doen.

De printplaatspecificatie van NCAB specificeert de dikte van het soldeermasker om de functionaliteit en betrouwbaarheid van de plaat te maximaliseren.

Specificatie van de dikte van het soldeermasker
De basisfunctie van het soldeermasker bestaat erin het koper te beschermen tegen oxidatie en kortsluitingen te voorkomen tijdens de productie. De dikte van het soldeermasker heeft invloed op de doeltreffendheid van de bescherming, maar toch specificeert het IPC geen eisen op dat gebied.

Vastgelegde kosmetische eisen bij rework en reparaties
Een van de meest voorkomende redenen waarom elektronicabedrijven tegenwoordig printplaten recupereren of afdanken, is dat PCB-fabrieken soms defecten op de huidige, dicht ontworpen platen aanvaarden als een kosmetisch defect – terwijl die toch een negatief effect hebben op de werking. In de NCAB-specificatie wordt duidelijk gespecificeerd wat aanvaardbaar is.

Specifieke uitvoeringseisen voor het afdekken van via-gaten
Deze eis weerspiegelt hoe belangrijk het soldeermasker is voor de betrouwbaarheid van printplaten. Wanneer de klant specificeert welke gaten opgevuld moeten worden, stelt de IPC-standaard hier geen eisen. NCAB eist dat zijn fabrieken de via-gaten opvullen tot 70 procent of meer.

Meer nieuws van NCAB Group Benelux B.V.