Bedrijven

Deron en Althen ontwikkelen slim matras

In de afgelopen twee jaar hebben Althen Sensors & Controls en Deron intensief samengewerkt aan sensortechnologie voor medische slaapoplossingen in de zorg. Althen heeft in samenwerking met Deron een custom sensor grid ontwikkelt, dat in combinatie met andere sensoren zorgt voor een totaaloplossing, het smart matras. De Bossy®, is de eerste oplossing met dit speciale grid en zal in 2022 gelanceerd worden.

V.l.n.r. Joost Eurlings (COO Deron), Wilfried Grimberg (CEO Deron), Edwin Goezinne (Directeur Althen), Ramon den Heeten (Business Development)

In het slimme matras zitten sensoren die de aan- en afwezigheid van de cliënt vaststellen. Het matras detecteert ook of er iemand op de rand van het bed zit. Door deze twee statussen te monitoren, worden valse alarmen tot een minimum bereikt. Het voorkomen van doorligplekken (decubitus) is een belangrijk focuspunt in de zorg. Preventieve maatregelen, als cliënten om de 3 à 4 uur keren, zijn erg arbeidsintensief. In de praktijk keren veel cliënten uit zichzelf. Bossy® bewaakt welke cliënten uit zichzelf gekeerd zijn, doordat de sensoren de houding van de cliënt registreren. Door deze secure monitoring kan er een beter wisselliggingsbeleid uitgevoerd worden.

De Bossy® module, bevestigt onder het bed, kan worden gekoppeld aan huidige geïmplementeerde IT-systemen in de zorg. Dit kunnen zowel bestaande als nieuwe platformen zijn. Via het device (bijvoorbeeld de mobiele telefoon van de verzorger) bereikt uiteindelijk het gewenste alarm het eindpunt.

Schaalbaar concept
Uniek aan dit concept is de schaalbaarheid. Het smart-ready matras wordt tegen dezelfde prijs als de zorgmatrassen aangeboden. Zorginstellingen kunnen op elk gewenst moment, met een data-abonnementsmodel tegen lage kosten, van deze slimme functionaliteiten gebruik maken.

Meer nieuws van Althen Sensors & Controls BV
Meer nieuws over Bedrijven