Beurzen, congressen, seminars, events

Bijeenkomst Platform Industrie & Veiligheid in teken van Machinerichtlijn en Robotica

Op donderdag 25 november 2021 organiseerde NEN in opdracht van het Ministerie van SZW wederom een bijeenkomst van het Platform Industrie & Veiligheid. Vanwege de aanhoudende coronamaatregelen werd ook deze bijeenkomst weer digitaal gehouden via Zoom. Met ruim 130 deelnemers was het dit keer weer een zeer goed bezochte bijeenkomst.

Uiteraard werkt een digitale bijeenkomst drempelverlagend, maar ook het interessante programma leidde vooraf al tot een groot aantal aanmeldingen. De bijeenkomst stond ditmaal in het teken van de herziening van de Machinerichtlijn en de ontwikkelingen rondom Robotica en arbeidsveiligheid.

Als eerste kwam het Ministerie van SZW aan het woord. Zij nam de aanwezigen mee in het tijdpad van de herziening van de Machinerichtlijn. De verwachting is dat de nieuwe Verordening in 2022 in werking zal treden. Er zal dan een periode van 30 maanden ingaan voor de markt om zich hierop voor te bereiden. Naar verwachting zal deze periode in 2025 aflopen, waarna de nieuwe Machine Verordening van toepassing zal zijn voor alle betrokken partijen binnen de Europese Unie.

Herziening Machinerichtlijn
Daarna was het de beurt aan NEN. Zij besprak als eerste de aanleiding voor de herziening van de Machinerichtlijn. Hieraan lag een zestal problemen ten grondslag, die de Europese Commissie heeft willen oplossen met de nieuwe Machine Verordening. Daarna passeerden de acht belangrijkste inhoudelijke aanpassingen de revue.

Aansluitend aan deze uiteenzetting zette NEN de Mentimeter in om samen met de aanwezigen te achterhalen welke grote uitdagingen de markt de komende jaren ziet bij de herziening van de Machinerichtlijn. NEN nam de aanwezigen mee door een vijftiental vragen, waarop interactief gereageerd kon worden. De belangrijkste conclusie uit deze peiling was dat de markt met name zit te springen om kennis en informatie over de op handen zijnde wijzigingen en dat men met name vanuit NEN, de branche en de overheid hierover voorlichting verwacht. Het Ministerie SZW en NEN nemen deze conclusie mee in een nog te ontwikkelen, toekomstige communicatiestrategie.

Na de pauze kon het onderwerp Ontwikkelingen RI&E helaas geen doorgang vinden, daar de beoogde spreker vanuit het Ministerie van SZW helaas door omstandigheden verhinderd was.

Robotica
De bijeenkomst werd afgesloten door TNO, dat een zeer interessante bijdrage leverde over Robotica en arbeidsveiligheid. Onder leiding van Holland Robotics hebben TNO, NEN, NVVK en iTanks het initiatief genomen om een brede discussie te starten over robots en arbeidsveiligheid. Hiervoor is in 2021 een viertal sessies georganiseerd, waarvoor zich een groot aantal deelnemers meldde. De aanleiding hiervoor was ook de herziening van de Machinerichtlijn, maar ook nieuwe wetgeving op het gebied van Artificial Intelligence. Voor meer informatie over dit onderwerp kijkt u op de website van Holland Robotics.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van NEN Nederlands Normalisatie-instituut
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events