Achtergrond
1 juni 2011

Xeon voor bedrijfskritische automatisering

Nieuwe functies voor beveiliging, betrouwbaarheid en energie-efficiency

Er is een nieuwe familie van serverprocessors onderweg die bedrijfskritische computertaken versnellen. IT-afdelingen van bedrijven kunnen hierdoor zware werklasten beter aan dankzij recordprestaties en nieuwe functies voor beveiliging en betrouwbaarheid. Het gaat hier om de Intel Xeon processor E7-8800/4800/2800 productfamilies die voortbouwen op de vorige generatie serverprocessors en zetten een nieuwe standaard voor high-end toepassingen, waaronder business intelligence, real-time gegevensanalyse en virtualisatie. Ook op het gebied van datacenterbeveiliging bieden de processors nieuwe mogelijkheden, met geavanceerde beveiligingsfuncties die zorgen voor hogere gegevensintegriteit.

De nieuwe Xeon processors zijn gebaseerd op Intels 32-nanometer procedé en bevatten tot 10 cores met Hyper-Threading Technologie. De prestaties liggen tot 40% *1 hoger dan die van de Xeon 7500 series processor. Tegelijkertijd zorgt een nieuwe energiebesparingsfunctie ervoor dat het stroomverbruik van delen van de chip die niet actief zijn, wordt teruggebracht.
Kirk Skaugen, vice president en general manager van Intels Data Center Group, zegt: De steun vanuit de industrie voor deze nieuwe serverprocessorarchitectuur is ongekend in de geschiedenis van Intel. De dagen dat IT-organisaties gedwongen waren om kostbare, bedrijfseigen RISC-architecturen in te zetten voor bedrijfskritische toepassingen, zijn bijna voorbij.

Ongekende, energiezuinige prestaties
De nieuwe processorfamilie telt 18 nieuwe processors voor servers met twee, vier en acht sockets. Er zijn zelfs servers mogelijk met 256 sockets. De nieuwe processors hebben ondertussen ook al tientallen prestatierecords neergezet. Een prestatieverbetering van 40% bij rekenintensieve taken zorgt voor hogere snelheid en meer nauwkeurigheid bij toepassingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en financiële diensten. Met tot 25% betere prestaties bij virtual machinetoepassingen *2 dan bij de huidige generatie, bieden de nieuwe chips ook de hoogste virtualisatieprestaties.
IT-managers die op zoek zijn naar meer rendement, kunnen 18 dual-core servers*3 vervangen door slechts één Xeon processor E7-server. Om de stijgende energiekosten terug te dringen, beschikken de nieuwe Xeon-processors over Intelligent Power-technologie. Deze technologie reduceert op dynamische wijze het stroomverbruik van de chip wanneer deze even niets doet (‘idle power consumption’). Ook voorziet deze technologie de chip van geavanceerde mogelijkheden voor energiebeheer.
Gezien de grote verscheidenheid aan rekenintensieve toepassingen, variërend van klimaatberekeningen tot real-time business analyses, en de toenemende behoefte aan prestatievermogen om deze toepassingen te draaien, biedt Intel tevens 10 geavanceerde 10-core versies van de chip, aangevoerd door de E7-8870, E7-4870 en E7-2870. Al deze processors behalen 2,4 GHz bij een TDP (Thermal Design Power) van 130 W.
Intel heeft ook een versie van de chip ontwikkeld waarin de voordelen van hoge prestaties worden gecombineerd met een laag voltage, evenals een versie met hogere kloksnelheid. De 10-core low-voltage E7-8876L haalt 2,13 GHz, bij een TDP van 105 W. De 8-core low-voltage E7-8837 bereikt 2,67 GHz, bij een TDP van 130 W.
Platforms op basis van de Intel Xeon processor E7-familie ondersteunen tot 2 terabyte aan geheugen in een vier-socket systeem. De meeste van deze chips bevatten ook Intel Turbo Boost Technology, Intel Hyper-Threading Technology en Intel Virtualization Technology (VT). Deze technologieën kunnen zonodig de prestaties verhogen, zorgen voor betere multitasking en de betrouwbaarheid en beheersbaarheid verbeteren.

Meer informatie over de nieuwe Intel Xeon processors is te vinden op www.intel.com/xeon. Kijk voor informatie over wereldrecords en andere claims op www.intel.com/performance/server.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Intel Benelux