Beurzen, congressen, seminars, events
22 september 2022

WoTS 2022

De vakbeurs voor de industrie

De vakbeurs World of Technology & Science opent haar deuren! Om precies te zijn van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 september 2022 is de Jaarbeurs in Utrecht het toneel van de beurs WoTS, een beurs die verdeeld is in vijf werelden. Van deze zijn er voor de lezers van e-totaal in ieder geval drie van belang, want daar valt weer veel kennis op te doen die belangrijk is voor onze sector.

Vier dagen lang bruist de Jaarbeurs in Utrecht van de techniek voor industriële automatisering, aandrijvingen, elektronica, procesautomatisering en laboratorium. Verdeeld over de hallen 7, 8, 9 en 11 zullen dan weer vele stands staan waar de deelnemers laten zien wat ze in huis hebben. Het wordt dus weer een serieuze beurs waar u kunt ronddwalen tussen de stands en kunt ontdekken dat u op deze manier nieuwe producten en technieken ontdekt die u door het algoritme van Google en YouTube nooit op internet zou vinden.
Om u het bezoek zo leuk en aangenaam mogelijk te maken, zijn er naast de vele stands ook nog de nodige activiteiten zoals speciale kennispaviljoens, de mogelijkheid om te stemmen voor de Techawards en niet te vergeten de beurs Gadget die speciaal voor deze beurs ontwikkeld is en gratis verzameld kan worden bij diverse stands.
Er is ook letterlijk veel te leren tijdens de beurs. Voor studenten van universiteiten en hoge scholen zijn er gastcolleges, is er een zeer uitgebreid seminarprogramma (zie elders in deze e-totaal) en zijn er de zogenaamde WoTS Stories – het technologische verhaal achter de actualiteit. Onderwerpen die ter tafel komen zijn ‘Technisch Onderwijs en de interactie met technische bedrijven’, ‘Het belang van de Semiconductor Industrie voor de high-tech’, ‘Kerncentrales – veiligheid, robuustheid en deskundigheid’, ‘Covid-experts voor de zorg, persoonlijke beschermingsmiddelen, testen en vaccins’, en ‘Robotics – Industry & Science’. Meer hierover vindt u op de site van de WoTS.

De H2 Demonstrator van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

Themapaviljoens
Op de beursvloer treft u in de diverse werelden themapaviljoens aan waar u stands aantreft van belangenorganisaties of stands met een overeenkomend thema. Zo is er in de World of Electronics het test- en meet-paviljoen waarover we elders in de uitgave meer vertellen.

  • Waterstofplein: Dit treft u aan in de World of Automation. Hier toont de Hogeschool Arnhem-Nijmegen de H2 Demonstrator. Dit is een combinatie van een elektrische Fiat Doblo met daar achter een aanhanger waarin een mobiele stroomgenerator zit die op waterstof werkt. De kern bestaat uit een waterstofstack van Nedstack.
    Het door Comate doorontwikkeld waterstofpaneel om groene waterstof betaalbaar te maken voor iedereen.


    Hoe waterstof met zonne-energie uit waterdamp uit de lucht gewonnen kan worden, laten de studenten van de KU Leuven zien aan de hand van hun ontwikkeld Waterstofpaneel. De engineers en designer van Comate hebben het prototype doorontwikkeld tot een waterstofpaneel om groene waterstof betaalbaar te maken voor iedereen. Op het Waterstofplein wordt het paneel gepresenteerd aan het publiek.
    Naast deze twee innovaties treft u ook een negental bedrijven aan die allemaal iets kunnen doen voor de waterstofwereld van de toekomst.

  • FEDA Lounge: Deze is dit jaar te vinden in de World of Motion & Drives. De FEDA is hier present als brancheorganisatie en geeft ruimte aan een negental leden om zich te presenteren.
  • DevelopmentClub/IoT paviljoen: Deze editie exposeren acht bedrijven in het Development Club / IoT paviljoen. Elektronica op maat ontwikkelen voor klantspecifieke toepassingen is het hoofdthema van het paviljoen. Op de stands staan recent opgeleverde projecten, met dit jaar veel aandacht voor IoT.

Gastcolleges
Op dinsdag 27 september van 14.00 tot 17.00 uur staan er speciaal voor studenten van scholen en universiteiten twee gastcolleges op het programma binnen de World of Automation. Deze gastcolleges gaan in op actuele onderwerpen uit de Industriële Automatisering en zijn praktisch ingestoken. De eerste heeft als titel ‘IF Industrial_Application = TRUE; THEN PLCnext; ELSE Raspberry_Pi; END_IF’ en wordt gegeven door Bert van der Linden van Phoenix Contact. De tweede heeft als titel ‘Elk voorwerp een unieke identiteit’ en wordt gegeven door Luk de Troyer & Fearghal Jones, Brady Corporation.
Op die zelfde dag is er vanaf 10.00 tot 13.45 uur een serie colleges binnen de World of Electronics. Klaas van Duin van VDL TBP Electronics opent met een presentatie over wat er nodig is voor een First Time Right productie daarna praat Rob Staals van JTAG Technologies de toehoorders bij over ‘Boundary Scan‘. Remco van de Griendt van Würth Elektronik laat vervolgens in zijn presentatie zien hoe belangrijk het is om een juiste connector te kiezen waarna nog een lezing volgt van Conrad waarover op het moment dat we dit schrijven nog niets bekend is.

Wie winnen er dit jaar de TechAwards?

TechAward 2022
Tijdens de World of Technology & Science worden er ook weer de jaarlijkse TechAwards uitgereikt. Hiervoor hebben vele bedrijven de meest interessante innovaties ingestuurd, verdeeld in vier categorieën: World of Automation, World of Laboratory, World of Motion & Drives en World of Electronics. Nieuw tijdens WoTS 2022 is een speciale TechAward voor de meest duurzame innovatie: de Green TechAward. Tijdens de beurs op dinsdag, woensdag en donderdag kunt u uw stem uitbrengen op de innovatie die volgens u alles in zich heeft om de TechAward in de wacht te slepen. Op vier plekken op de beursvloer treft u dan ook de genomineerden aan en vindt u ook de formulieren om te stemmen. Aan het einde van de beursweek maakt FHI de winnaars per categorie bekend.

De WoTS-parrot is gratis te verzamelen op de beursvloer.

Gadget
Een sterke samenwerking in de elektronicabedrijfsketen levert wederom een interessant gadget op: de WoTS-parrot. Dit is een voice-recording-device met diverse leuke stemvervormers.
De WoTS-parrot luistert naar uw spraak en neemt een aantal seconden op waarna de gadget u zal napraten als een “echte” papegaai. Tevens heeft u bij het afspelen de keuze uit vijf verschillende effecten. Deze functionaliteiten in combinatie met het trendy design vormen de ideale gadget voor jong en oud. De bezoeker kan de WoTS-parrot in een aantal stappen verzamelen op de WoTS-beursvloer.

Tot slot
De beurs evenals de seminars zijn gratis te bezoeken nadat u zich vooraf heeft aangemeld via de site. Daar vindt u ook alle actuele informatie, alsmede nieuws over de producten die op de beurs ten toon gesteld worden.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events