Meet- en regeltechniek
2 mei 2019

WaveRunner 9000 oscilloscoop

Werkpaarden mogen soms ook luxe paarden zijn

Teledyne LeCroy heeft de nieuwe WaveRunner 9000 oscilloscoop geïntroduceerd. Met een analoge bandbreedte tussen 500 MHz en 4 GHz, situeert deze oscilloscoop zich duidelijk in het middensegment. De oscilloscoop beschikt altijd over vier kanalen en behaalt een sample rate van maximaal 40 GS/s.

Reeds ruim 20 jaar geleden kwam Teledyne LeCroy voor het eerst uit met het concept WaveRunner. Zij hadden toen al goed begrepen dat het recept voor een succesnummer in het middensegment een oscilloscoop moet zijn met zowel goede hardware eigenschappen als analyse mogelijkheden. De eerste WaveRunner met een bandbreedte tot 500 MHz beschikte over 1 GS/s sample rate en een acquisitiegeheugen van 2 MPunten, gekoppeld aan een 96 MHz Power PC processor voor uitgebreide post processing. Vandaag de dag is de WaveRunner uitgegroeid tot een zeer krachtige oscilloscoop met een bijzondere hoeveelheid functies voor wiskundige bewerkingen, meetparameters en andere statistische analyses.
Het nieuwste model, de WaveRunner 9000, is nu voorzien van een nieuw front-end en de verticale nauwkeurigheid is verbeterd naar 1%. Daarnaast zal de zeer hoge offset mogelijkheid, die wordt bereikt met een 16 bit DAC offset generator, engineers aanspreken die kleine variaties op grote signalen willen kunnen bestuderen met voldoende definitie. De WaveRunner 9000 kan worden uitgevoerd met 16 digitale kanalen en de M modellen beschikken over een maximale sample rate van 40 GS/s en 64 Mpts acquisitiegeheugen.

Groter scherm
Zoals de naam al doet vermoeden, is de WaveRunner 9000 een vervolg op de WaveRunner 8000. Er zijn diverse technische verbeteringen doorgevoerd, waarvan het grote 15.4 Touch Screen het meest in het oog springt. Afbeelding 1 toont dat juist door dit grote scherm er veel plaats is om diverse meetresultaten en uitkomsten van mathematische bewerkingen tegelijkertijd op het scherm zichtbaar te maken. Dit maakt dat meetresultaten veel gemakkelijker te bestuderen zijn.

Middensegment
Zoals eerder aangegeven bevindt de WaveRunner 9000 zich in het middensegment. Dit is precies het segment waarin de oscilloscoop een veelzijdig werkpaard moet zijn om overweg te kunnen met alle uiteenlopende meetwensen van de gebruikers. Ontwikkelaars die om een dergelijke oscilloscoop verlegen zijn, gebruiken deze veelal voor debuggen en zijn daarom gebaat bij een oscilloscoop die beschikt over krachtige analyse-tools in combinatie met veel functionaliteit. Wordt de oscilloscoop voor geautomatiseerde meettoepassingen gebruikt, dan zijn het vaak de de hardware-prestaties die een grote rol spelen. Dit alles is verenigd in de WaveRunner 9000 waarbij opgemerkt mag worden dat de krachtige en ook flexibel inzetbare tools bijzonder intuïtief in het gebruik zijn. Ook nu is het weer het grote 15.4 Touch Screen dat maakt dat het bedienen heel gemakkelijk is.

 

Meer nieuws van Electrometric
Meer nieuws over Meet- en regeltechniek