Achtergrond
21 april 2011

WaveRunner 6 Zi oscilloscoopplatform

Eerste oscilloscoop met een draaibaar touch screen voor horizontale en verticale weergave

Het lijkt wel voorjaar in oscilloscopenland, want naast de in de vorige nummers genoemde firma’s lanceerde ook LeCroy onlangs een nieuw platform. Het gaat hier om de WaveRunner 6 Zi, een serie oscilloscopen met compleet nieuwe eigenschappen. Dit is echter niet het enige nieuws van LeCroy, want tegelijkertijd met de introductie van de 6 Zi kondigde men ook aan dat er binnenkort een serie oscilloscopen op de markt komt met een resolutie van 12 bit. Dit is een grote stap vooruit als het gaat om de nauwkeurigheid. Nu zijn immers bijna alle oscilloscopen voorzien van 8 bits A/D-omzetters.

De oscilloscopen van LeCroy staan bekend om hun goede eigenschappen en ook de nieuwe WaveRunner 6 Zi oscilloscopen hebben zeer krachtige eigenschappen en bliksemsnelle prestaties inclusief een breed scala aan applicatiesoftware. Noemenswaardig is de geavanceerde triggering om gebeurtenissen op te sporen en een gebruikersinterface ontwikkeld om eenvoudig en snel te navigeren. Ook is er een grote keus aan probes. Veel aandacht is besteed aan het analoge deel. Men heeft voor een schoon signaalpad gezorgd waardoor de signaalverwerking zeer goed is en de bijdrage ruis zeer laag is. Hierdoor is de oscilloscoop bijzonder geschikt voor het zichtbaar maken van zeer kleine signalen. Deze eigenschappen worden aangevuld met de ruime instelmogelijkheden van offset en verschoven tijdbasis, zodat eenvoudige controle van signaal- en versterkerprestaties mogelijk is evenals inzoomen op verticale en horizontale signaalkarakteristieken. Met het diepe geheugen tot 128 Mpts, snelheden tot 40 GS/s, snelle verwerking en uitgebreide analysesoftware voor seriële data-analyse, zijn dit zeer veelzijdige oscilloscopen in het bereik van 400 MHz tot 4 GHz. De veelomvattende set tools bevat eigenlijk alles wat een ontwerper nodig heeft om het ontwerp te controleren, fouten te zoeken op boardniveau en om op systeemniveau de meetgegevens vast te leggen. De WaveRunner 6 Zi is de optimale alleskunner.
Vergelijkbare eigenschappen mogen we ook verwachten van de eerste 12-bits oscilloscopen. Deze meetapparaten met bandbreedtes van 400 MHz en 600 MHz, 2 GS/s sample rate en tot 256 Mpts acquisitiegeheugen, komen naar verwachting nog deze maand op de markt.

Draaibare Display
Bij de hedendaagse mobiele telefoons, is het gebruikelijk om het display te kunnen draaien. Deze eigenschap maakt het mogelijk om bijvoorbeeld bij het surfen op internet ook de standaard brede pagina’s veel beter te kunnen bekijken. Dit gegeven bracht de ontwikkelaars van LeCroy op het idee om ook de oscilloscoop uit te rusten met een draaibaar display. Veelal wil de gebruiker zo veel mogelijk perioden van een golfvorm zien. Dit kan natuurlijk het beste op een display dat breder is dan hoog. De huidige oscilloscopen kunnen echter zoveel meer dan alleen een signaal weergeven, dat het vaak lastig is om alle informatie die op die manier beschikbaar komt, ook daadwerkelijk op een goede manier weer te geven. Door het kantelbaar display kan op de WaveRunner 6 Zi een keuze gemaakt worden tussen meer periodes van het signaal of meer informatie onder elkaar voor optimale analyse.
Het WXGA breedbeelddisplay van 12,1 inch heeft een hoge resolutie waardoor de weergave heel aangenaam is. Het breedbeeld display is ideaal voor het weergeven van alle signalen over een langere tijd. Tijdens het inzoomen of scrollen door de signalen kan het beeld 90° graden gedraaid worden om digitale signalen, jitter sporen, oogdiagrammen en frequentieoverzichten beter weer te geven. Hierbij wordt de beeldweergave automatisch aangepast als het scherm verdraaid wordt. Ook kan het beeldscherm omhoog of omlaag gekanteld worden om hinderlijke reflecties of schittering te voorkomen.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Electrometric