Warmtebeeldcamera op je smartphone
Is zoiets handig om te hebben?
Sinds FLIR in 2014 de eerste FLIR ONE-lijn warmtebeeldcamera’s voor smartphones introduceerde, heeft deze productgroep een grote ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels kunnen professionals uit allerlei beroepsgroepen werken met een gebruiksvriendelijke en betaalbare warmtebeeldcamera die voorziet in hun unieke behoeften. De Flir One Pro LT die midden vorig jaar op de markt kwam, staat voor de volgende fase in hun productontwikkeling: dit model maakt geavanceerde functies zoals MSX en VividIR namelijk ook toegankelijk voor professionals met een wat kleiner budget.
Sinds de komst van warmtebeeldcamera’s die je op je smartphone aan kunt sluiten, is het veel gemakkelijker geworden voor iedereen om over een dergelijke camera te beschikken. De prijs van een dergelijke camera is aanzienlijk lager dan een normale warmtebeeldcamera, terwijl er gezegd wordt dat ze vergelijkbaar zijn qua foto’s die ze maken. Is dit ook waar en leveren ze betrouwbare plaatjes op, want is het alleen een leuke gadget, dan is goedkoop duurkoop.
Wij spraken Michiel Nijsen, één van de mensen achter de inspectie-software Inspectora over dit onderwerp. Voor inspecteurs van elektrische installaties is namelijk een warmtebeeldcamera een onmisbaar stukje gereedschap. Overbelasting van kabels, schakelaars, contactdozen en problemen in schakel- en verdeelinrichtingen zijn namelijk met een warmtebeeldcamera heel gemakkelijk zichtbaar te maken. Hij heeft uitgebreid geëxperimenteerd met dit type camera’s. Als inspecteur wil je snel inzichtelijk kunnen maken waar er problemen in een installatie zijn of dat juist alles geheel naar wens is. Infraroodcamera’s kunnen daarbij heel veel tijd besparen omdat letterlijk met één foto de situatie in bijvoorbeeld een groepenkast zichtbaar is te maken. Daarbij gaat het om het vastleggen van een goed- of foutsituatie en is de inspecteur niet geïnteresseerd in de exacte waarden van de temperatuur, aldus Michiel Nijsen. De praktijk laat zien dat een inspecteur een camera wil die gemakkelijk te bedienen is en waarvan de foto’s snel en eenvoudig in zijn rapport zijn in te plakken. Het is met name dat laatste dat maakt dat de opzetcamera zo prettig is. Ondertussen is iedereen gewend om foto’s met zijn telefoon te maken. De kwaliteit van de plaatjes is dusdanig hoog dat je in heel veel gevallen niet meer een grote, zware camera hoeft mee te zeulen. De software op de telefoon, alsmede het gebruik van diensten zoals Whatsapp, maken ook dat het wel heel erg gemakkelijk is geworden om foto’s te versturen naar andere gebruikers. Alles in de telefoon is er op gericht om plaatjes te delen met de hele wereld.
Wie gebruik maakt van de opzetcamera van Flir, kan ook van de standaard fotofuncties van de telefoon gebruik maken, omdat de foto’s en filmpjes die met de warmtebeeldcamera gemaakt worden gewoon tussen de gewone foto’s in het geheugen van de telefoon opgeslagen worden. Functies als datum, tijd en plaats worden ook meegenomen zodat ook de IR-plaatjes gemakkelijk te archiveren zijn. De telefoon zelf neemt hier al een belangrijk deel van het werk voor u uit handen.
De Flir-camera is er voor zowel voor iOS (iPhone en iPad) als Android. Voor Inspectora is de iOS-versie het belangrijkste, omdat het hele inspectiepakket draait op de iPad. De warmtebeeldcamera draait hierdoor naadloos mee in het totale inspectieproces en een inspecteur hoeft dan ook geen extra moeite te doen om IR-plaatjes in zijn rapport op te nemen.