drukopnemers
19 oktober 2023

Universele verschildruksensor

Robuust lichtgewicht voor natte/natte toepassingen

Drukverschilsensoren zijn er te kust en te keur. Wat dat betreft is er geen noodzaak om een nieuwe sensor op de markt te brengen. Toch heeft de Duitse firma Müller het aangedurfd om een compleet nieuwe sensor te ontwikkelen die door de modulaire opbouw niet alleen in vele varianten leverbaar is, maar ook nog eens voor een prijs die 70…80% goedkoper is dan vergelijkbare sensoren. Müller zegt daar zelf over: “Dit innovatieve product zal de drukverschilmeettechnologie op zijn kop zetten!” Of dit zo is, gaan we in deze bijdrage nader bekijken.

De nieuw ontwikkelde MUDS is ontworpen om het drukverschil in vloeibare en gasvormige media te registreren. Typische toepassingsgebieden zijn onder meer aanvoer en retour in verwarmingssystemen en de bewaking van filters en compressoren. Naast het gebruik ervan in de gebouwentechniek, kan hij ook gebruikt worden in de apparaatbouw en voor industriële technologieën. Het ‘unique selling point’ van de MUDS is het gebruik van het lichtgewichte, zeer druk- en slagvaste kunststof PBT GF30 en het toepassen van een keramische meetcel.

Naast de compacte basisversie MUDS is de volgende stap de versie met aangehechte behuizing en displayeenheid en een transmittervariant die in ontwikkeling is. Alle apparaatversies zijn geschikt voor I0-Link en kunnen als labelversie voor OEM’s in de gewenste kleur en met vrij programmeerbare gebruikerssoftware worden geïmplementeerd.

Afbeelding 1. De sensor in kunststof constructie met keramische meetcel.

Modulair

De MUDS verschildruksensoren bestaan allemaal uit een basiselement waarin links en rechts de poorten zijn aangebracht waarop de twee drukleidingen worden aangesloten (afbeelding 1). Tussen deze poorten zit één keramische druksensor die op deze manier zonder tussenkomst van elektronica de verschildruk detecteert tussen de twee poorten. Deze manier levert niet alleen een directe manier van meten op, maar voorkomt ook dat er verwerkingselektronica nodig is wanneer er gewerkt wordt met twee meetcellen. Meetfouten door invloeden van buitenaf kunnen dan ook net optreden alsmede verwerkingsfouten in de rekenunit die bij twee meetcellen de verschildruk moet berekenen.

Bij de standaardversie is de basisunit uitgevoerd in met glasvezels versterkt kunststof dat met gemak drukverschillen van 35 bar (piek) aan kan. Dat wil niet zeggen dat ze ook tot deze druk kunnen meten, want op dit moment zijn de mogelijke versies 0…1 bar, 0…2,5 bar, 0…4 bar, 0…6 bar en 0…10 bar.
Het gedeelte waar de meetcel in geplaatst is, heeft slecht afmetingen van 4,2 x 3 x 8 cm. Het toepassen van de sensor is daardoor zelfs in krappe situaties veelal geen probleem. Wel moet rekening gehouden worden met het feit dat boven op dit deel nog een module gemonteerd wordt waarin de elektronica is ondergebracht plus de aansluitconnector. Hiermee wordt de hoogte van de sensor ca. 7 cm (afhankelijk van de gewenste aansluitconnector. Er kan namelijk gekozen worden uit een groot aantal verschillende aansluitvormen.

Afbeelding 2. De sensor kan uitgerust worden met tien verschillende aansluitmodules.

Voor het uitgangssignaal kunt u kiezen uit spanning of stroom (0…10 V driedraads of 4…20 mA twee- of driedraads) of IO-Link. Als voedingsspanning kunt u kiezen voor 9…35 VDC, 12…35 VDC of 12…24 VAC en voor de aansluiting kunt u kiezen voor 10 verschillende varianten (zie afbeelding 2).
Voor wie liever een sensor in een metalen behuizing wil hebben, is er de mogelijkheid om te kiezen voor een geanodiseerde aluminium basis of een basis van RVS. Die laatste biedt de mogelijkheid om de sensor te gebruiken in bijvoorbeeld de voedingsmiddelen industrie.
Zoals in afbeelding 3 te zien is, kan de sensor ook geleverd worden met een display-unit. De verschildruk is dan direct afleesbaar op de sensor.

Afbeelding 3. Ook is de sensor leverbaar met displayunit.

Alle kanten op

Door de door Müller ontwikkelde modulaire bouwvorm, is er altijd wel een uitvoering te realiseren die overeenkomt met de wensen van de klant. Bedenk daarbij wel dat het modulaire concept niet inhoudt dat u zelf de verschillende modules op de plank kunt leggen zodat u zelf de gewenste bouwvorm kunt samenstellen. In alle gevallen wordt er door de fabrikant een compleet afgemonteerde sensor geleverd. Alleen op die manier kan men de nauwkeurigheid garanderen.
Speciaal voor OEM-klanten kan Müller de sensor nog verder afstemmen op de wens van de klant. Zo is in dat geval een eigen kleur en/of opdruk te kiezen en kan de software compleet afgestemd worden op de wensen van de OEM-klant. Wel geldt hiervoor dat een dergelijk OEM-product alleen in grotere aantallen geproduceerd kan worden.

Tot slot

Het is met name de prijs die maakt dat deze verschildruksensor zo opvallend is. Voor de rest is hij vergelijkbaar met sensoren die al geruime tijd op de markt zijn. Daarbij mag u van deze sensor een onnauwkeurigheid van slechts 1% van de volle schaal verwachten plus de afwijking van de meetcel. Als u dat wenst, is er optioneel ook nog een nauwkeuriger sensor met een afwijking van 0,5% van de volle schaal leverbaar.

Meer nieuws van Marktechnical BV
Meer nieuws over drukopnemers
Meer nieuws over Sensortechnologie