Beurzen, congressen, seminars, events
13 september 2018

T&M-paviljoen – diversiteit en expertise

Uiteenlopend aanbod en vooruitkijken naar de toekomst

2 maanden geleden konden we u al het nodige vertellen over de activiteiten op het T&M-paviljoen dat ook deze keer weer te vinden is op de beursvloer van de WoTS. Nu weten we nog meer, o.a. over de achtste deelnemer, een stichting die zich bezig houdt met er voor te zorgen dat er over een aantal jaren meer technici op de arbeidsmarkt zich aanbieden en dat hopelijk de schooljeugd van nu gaat kiezen voor techniek.

De exposanten op het T&M-paviljoen laten dit jaar een grote diversiteit op het gebied van testen & meten zien. Zo tonen Keysight Technologies en Acal BFi, twee bedrijven die intensief samenwerken, diverse meetoplossingen voor een zeer breed toepassingsgebied terwijl u voor temperatuur- en klimaatsimulatietestsystemen bij Hielkema Testequipment moet zijn. Wilt u meer weten over reliability testen en Failure Analysis Services, dan kunt u terecht bij MASER Engineering en voor het testen van draadloze technologieën en internationale markttoegang kunt u terecht bij TÜV Rheinland.
JTAG Technologies maakt een koppeling op hun stand met de lezing die Rik Doorneweert geeft op donderdagochtend 4 oktober. Zij tonen demo’s over boundary scan zoals application development tools, controllers en boundary scan based standalone fixtures (afbeelding 2). Samen met de lezing van Rik Doorneweert kunt u zo een beeld krijgen hoe hardware engineers al tijdens de schemafase via een JTAG interface kunnen analyseren wat er bereikt kan worden in betrouwbaarheid, time to market en winstgevendheid. Daarna wordt de interface gebruikt om het geassembleerde board op productie fouten te testen en de geheugens en logica devices te programmeren.
Er is ook ruimte voor praktijkgericht onderwijs. Dirksen Opleidingen heeft ruim vijftig jaar ervaring in het opleiden van mensen in o.a. de vakgebieden elektronica en diverse vormen van automatisering. Dat hier testen en meten bij komt kijken, wordt door professionals van Dirksen gedemonstreerd tijdens de beursweek. Er worden metingen getoond met een OTDR-meetopstelling (glasvezel), metingen van koperleidingen met de TDR en RFL en een DSL-meting om actieve lijnen mee te testen.

Stichting 010010
Nog niet besproken is de deelname van de stichting 010010. Deze stichting probeert de jeugd spelenderwijs enthousiast te maken voor computerwetenschap, automatisering en techniek. Initiatiefnemer Bas Klein legt uit: Het onderwijs loopt op veel scholen achter de feiten aan. De toekomst ziet er nog (computer)technischer uit dan nu, maar daar over leren we onze kinderen te weinig. Wij willen niet langer toekijken en hebben daarom in 2016 de stichting opgericht.
De stichting richt zich op jongeren en wilt hun spelenderwijs bezig laten zijn met techniek (afbeelding 3). Daarvoor hebben zij in samenwerking met het Grafisch Lyceum Rotterdam een concept ontwikkeld dat te zien zal zijn in het Test & Meet paviljoen. Bedrijven zijn welkom om kennis te maken en te steunen, zodat de stichting kan opschalen en haar ambities kan realiseren. Bas: We zien dat er een grote behoefte is aan talent met de vaardigheden die in de toekomst gevraagd worden en wij hebben de afgelopen jaren geleerd hoe wij daar een bijdrage aan kunnen leveren. Daarom beginnen wij bij jongeren van de basisschoolleeftijd en vergeten zeker de meisjes niet. Er heerst nog steeds een beeld dat techniek alleen voor jongens is. Als je kijkt naar landen zoals Italië en Spanje, dan loopt Nederland achter op het gebied van vrouwen in de techniek aldus Marien van Veelen. Hij is directeur van Vedotec en staat tevens op de beurs. Vedotec steunt onder andere samen met de Rabobank, de gemeente Rotterdam en natuurlijk FHI de stichting. Bas vervolgt: De naam is een knipoog naar de stad waarin ik ben afgestudeerd en heb lesgegeven als docent, en met steun van de Hogeschool Rotterdam ben begonnen, maar voornamelijk staat de naam voor binairecode, de basistaal van computers, want we willen een landelijke stichting zijn.
Stichting 010010 heeft per oprichting de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) gekregen, dat betekent dat donaties aftrekbaar zijn. Bas: Iedere donatie helpt ons om de volgende stap te kunnen zetten, maar bedrijven kunnen ook helpen met steun in de vorm van kennis of netwerk. We kunnen dit niet alleen, daarom werken we samen met scholen, bedrijven en overheid om samen het verschil te kunnen maken. Meer te weten komen over stichting 010010? Loop dan langs op het Test & Meet paviljoen.

Tot slot
Het T&M-paviljoen is te vinden in hal 10 en heeft als standnummer E036 en is zeker de moeite waard om te bezoeken.
De volgende exposanten zijn te vinden op het paviljoen:

Rond het paviljoen is trouwens een nog bredere groep van exposanten te vinden, die rond het thema testen & meten ook het nodige tonen. Dit biedt de bezoekers van de WoTS de gelegenheid om zeer efficiënt en effectief de gewenste deskundigheid op te zoeken.

De WoTS wordt gehouden van 2 t/m 5 oktober in de Jaarbeurs Utrecht en is gratis te bezoeken na inschrijving vooraf.  Meer informatie is te vinden op www.wots.nl

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events

Thema's