Beurzen, congressen, seminars, events
28 mei 2019

Terugblik Electronics & Applications 2019

Of een beurs wel of niet geslaagd is en of je nu wel of niet iets gemist hebt als je er niet bent geweest als deelnemer of bezoeker, is veelal een persoonlijke kwestie. Feit is dat 4169 mensen naar de Jaarbeurs zijn gekomen om de beurs te bezoeken.

Opvallend is dat de woensdag de meeste bezoekers trok (1856) terwijl er op de eerste en laatste dag respectievelijk 1014 en 1299 personen naar de beurs kwamen. Nog opvallender is het aantal mensen dat zich wel aangemeld heeft, maar niet gekomen is. Volgens opgave van de beurs waren dat er ruim 1300.

Afbeelding 1. Stefan Walls, de snelste ‘beste soldeerder” van de Benelux.

Beste soldeerder van de Benelux
Wie in ieder geval wel de weg naar de beurs gevonden hadden, waren de deelnemers aan de wedstrijd voor de Beste soldeerder van de Benelux. Onder het toeziend oog van een kritische jury en de beursbezoekers, moesten de deelnemers laten zien wat zij konden. Dinsdag mocht Sebastiaan Tiller van de firma Sound Projects zich als eerste de Beste soldeerder van de Benelux noemen. Tiller werd door jurylid Stefan Walls van PIEK verkozen omdat zijn soldeerwerk van hoge kwaliteit was. Mike Derks van Actronics wist op de tweede beursdag de titel te winnen. Volgens Walls waren de verschillen in de top kleiner dan op dinsdag. Wel was Derks met een eindtijd van 42:36 minder snel dan de winnaar op dinsdag. De laatste winnaar van de competitie was Tim Lampe van de firma Qorvo. Hij had nog 1:37 op de klok staan toen hij zijn soldeerklus klaarde. Alle drie zijn winnaars en mochten naar huis met een Weller soldeerstation. Wie nu de aller beste is, heeft de jury niet bekend gemaakt. Wel kan gesteld worden dat Sebastiaan Tiller met een tijd van 39:28 de snelste was. Hem mochten we persoonlijk feliciteren in de doorloop naar de uitgang (afbeelding 1).

Afbeelding 2. Het workstation met de Human Interface Mate van startup Arkite.

Elektor Start-Up Games
Veel belangstelling was er voor de Elektor Start-Up Games, een wedstrijd die gewonnen is door de Belgische Start-uppers Arkite met hun Human Interface Mate (HIM). Dit is een product dat ontwikkeld is voor workstations om met behulp van spatial augmented reality foutloos en sneller producten in elkaar te kunnen zetten.
Volgens de vakjury zorgt HIM er voor dat niet alleen ervaren werknemers direct aan de slag kunnen bij een workstation, maar ook beginnende medewerkers. Zelfs mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen met het interface-systeem op weg worden geholpen.
Naast Arkite vielen nog twee start-ups in de prijzen. De firma Incooling toonde een innovatieve koeloplossing en eindigde als derde en op de tweede plaats kwam ValCUN, een start-up die hard werkt aan een duurzame 3D-printtechnologie voor metaal.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events