Embedded systems
9 februari 2012

Terug naar Basic

echt even snel een applicatie programmeren

Als het gaat om kant-en-klare microcontrollermodules, dan is er keuze te over. Alleen al binnen het populaire Arduino-programma zijn er van verschillende fabrikanten kleine en grote modules te koop die vrij gemakkelijk te programmeren zijn. Het kan echter nog gemakkelijker, want sinds kort is er een module leverbaar die is opgebouwd rondom een PIC32 en die een complete Basic-interpreter bevat waarmee het mogelijk is om in een mum van tijd een complete applicatie te bouwen.

De Bulgaarse firma Olimex heeft onlangs een microcontrollermodule op de markt gebracht, de Duinomite Mega, die iedereen in staat stelt om snel en eenvoudig een microcontrollerapplicatie te maken. Daarbij is geen diepgaande kennis nodig van elektronica of het programmeren van de microcontroller. Sterker nog, de applicatie kan geprogrammeerd worden zonder daarvoor een computer nodig te hebben. Slechts een toetsenbord, een beeldscherm en de module zelf zijn alles wat noodzakelijk is. De module functioneert namelijk als zelfstandig werkende Basic-computer waarin alles dat nodig, verwerkt is. Voor hen die nog de computers uit het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw kennen, zal bij het inschakelen van de module zeker een nostalgisch gevoel naar boven komen. Na een korte melding dat alles werkt, verschijnt er op het beeldscherm alleen een promt ten teken dat er een programma ingevoerd kan worden.
Uitgaande van de naam Duinomite Mega zou u kunnen verwachten dat het hier gaat om een groot apparaat, maar dat is niet waar. De afmetingen van de module bedragen slechts 12,5 bij 9 cm. De term Mega slaat op het feit dat dit de grootste module is van een serie van drie. Bij alle drie gaat het om modules opgebouwd rondom een processor van het type PIC32MX795F512H die op 80 MHz werkt. De verschillen zitten in het aantal aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden. De Mega-versie heeft daarbij het grootste aantal mogelijkheden en is qua prijs niet veel duurder dan de andere versies. Voor nog geen €30,- heeft u de compleet opgebouwde print en voor iets minder dan €10,- een fraaie behuizing die al voorzien is van alle benodigde gaten om gemakkelijk de module te kunnen inbouwen.
Wat de Duinomite Mega allemaal aan boord heeft, is te zien in tabel 1. Voor eenzelfde lijstje van de andere drie, verwijzen we u naar de website van Olimex. Daar kunt u ook lezen dat er van de Mega nog een uitgebreidere versie zit aan te komen die o.a. ook voorzien is van een LAN-aansluiting en in staat is om een kleurendisplay aan te sturen.

Voor het complete artikel klikt u hier

Voor meer informatie over de Duinomite op de site van Antratek
klik hier
Voor de site van Olimex
klik hier
Voor meer informatie over MMBasic
klik hier
Voor voorbeeldprogramma’s in MMBasic
klik hier  

Meer nieuws van Antratek Electronics
Meer nieuws over Embedded systems
Meer nieuws over enkelkaartcomputers