swarm bee LE Embedded
Voor de lokalisering als GPS niet werkt
Wanneer GPS satellietnavigatie niet beschikbaar is, zijn er alternatieve locatiemethoden nodig voor lokalisering. Deze situatie treffen we bijvoorbeeld aan in gebouwen, maar ook onder de grond, in mijnen en tunnels werkt GPS niet en kan dit systeem niet gebruikt worden. De Duitse firma Nanotron levert daarvoor fraaie oplossingen. Nieuw is hun module swarm bee LE die speciaal bedoeld is om makers van embedded systemen een simpele oplossing te bieden voor lokaliseringsproblemen.
Lokalisering is iets dat we vooral kennen van de satellietnavigatie in de auto, maar wanneer we over robotisering praten, dan is lokalisering daarvoor ook een belangrijk onderwerp. Daarnaast kunnen heel veel situaties een stuk veiliger worden wanneer de beveiligingsunits weten waar mensen zijn zodat er op tijd ingegrepen kan worden voordat een onveilige situatie ontstaat.
Bij Nanotron gaan heel veel van de applicaties waarvoor zij elektronica ontwikkelen, over veiligheid. Te denken valt aan het voorkomen van botsingen tussen mens en machines, maar ook machines onderling. Deze veiligheidsvoorzieningen kunnen met name in mijnen goede diensten bewijzen. Als voertuigen weten waar mensen aanwezig zijn (bijvoorbeeld van belang bij het nemen van scherpe bochten in slecht verlichte mijngangen), dan kan er op tijd ingegrepen worden als er iets mis dreigt te gaan.
Om de machine zo slim te maken dat hij mensen in zijn omgeving kan ‘zien’, kan er gebruik gemaakt worden van diverse technieken. Met optische of radarsensoren kan er natuurlijk gekeken worden of er obstakels zijn, maar willen we het verschil tussen een voorwerp of een mens kunnen zien, dan moet er met camera’s en beeldherkenning gewerkt worden. Dit is niet alleen ingewikkeld, maar vaak ook onmogelijk. Een voertuig die een bocht om moet gaan in een mijngang kan immers niet zien wat er voorbij de bocht allemaal aanwezig is.
Een oplossing die zeker werkt is het gebruik van radiolocatie. Wanneer iedereen een kleine radiozender met zich mee draagt, dan kan een gevaarlijke machine op basis van de signaalsterkte een redelijk beeld krijgen of er personen binnen een bepaalde zone aanwezig zijn. Echt nauwkeurig is dit niet en er kan niet zomaar een goede plaatsbepaling aan gekoppeld worden. Het is echter wel een eerste stap. Veel beter wordt het wanneer de tijd gemeten wordt die nodig is om het radiosignaal van de zender naar de ontvanger te versturen. Hieruit kan immers direct de afstand tussen zender en ontvanger bepaald worden.
Uitgaande van de afstand tussen zender en ontvanger, weten we nog niet de exacte plaats. De zender kan zich immers overal op het oppervlak van een denkbeeldige bol bevinden rondom de ontvanger. Voor een exacte locatie hebben we nog meer gegevens nodig.
Voor meer informatie over Nanotron klik hier.
Voor TOP-electronics, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nanotron klik hier.
Voor het complete artikel klik hier