Elektrotechniek
22 oktober 2012

SmartWire vereenvoudigt schakelkasten

Nieuw bussysteem vult lacune op

Na 20 jaar zouden we kunnen denken dat bussystemen altijd en overal inzetbaar zijn. Doch dit bleek niet het geval: voor het gebruik in schakelkasten was er niets eenvoudigs. Het SmartWire-DT systeem vult deze lacune op.

Oorsprong
SmartWire-DT is een ontwikkeling van Moeller (nu Eaton), en komt uit Duitsland. De eerste introductie ervan vond plaats in 2009. Het is de opvolger van een ouder systeem dat gewoon SmartWire heette. De letters DT stonden ooit voor Darwin Technology, maar inmiddels is dit gewijzigd in Device Technology. Na een langzame start gaven eind 2011 ook Hilscher, Wöhner en Phoenix Contact aan SmartWire in hun producten in te bouwen, en diverse producten zijn inmiddels op de markt. Het systeem kan dus misschien uit gaan groeien naar een breder inzetbaar protocol.

Eaton propageert dan ook dat het systeem open staat voor andere leveranciers; er is een ontwikkelkit beschikbaar. Er is geen gebruikersvereniging zoals bij veel andere bussystemen, maar dat lijkt me ook niet nodig. Ook is dus niet bekend hoe het systeem intern functioneert; er is geen specificatie publiekelijk beschikbaar, maar dat is geen enkele belemmering om SmartWire te kunnen gebruiken, integendeel

Toepassingsgebied
Smartwire is speciaal ontwikkeld om het bekabelen van schakelkasten en -panelen te vereenvoudigen; zoek op YouTube naar het filmpje ThatsLife-Kurz voor een aardige introductie. In plaats van het afknippen en strippen van kabels, aanzetten van hulzen, routeren van kabels door kabelgoten, vastschroeven op de juiste locatie en het testen van het geheel, kan nu met één netwerkkabel snel apparatuur aan een besturing worden gekoppeld en dat zonder dat een netwerkexpert nodig is. Via SmartWire wordt ook de voeding voor de aangesloten apparatuur geregeld.

Van de verschillende leveranciers zijn o.a. analoge en digitale I/O in alle mogelijke varianten, voet- en slagdrukknoppen, bedieningsschakelaars, magneetschakelaars, LED indicators, motorstarters, gateways naar diverse andere netwerkprotocollen leverbaar, aangevuld met toebehoren als afsluitweerstanden, voedingen, kabels, adapters, etc.

Ooit was AS-Interface in beeld om te doen wat SmartWire nu propageert en er zijn ook pogingen toe geweest, maar ASi is daarvoor eigenlijk te lastig in gebruik. Elke deelnemer moet een netwerkadres ingesteld krijgen en het maximum ligt op 62 (oorspronkelijk 31). Daarbij kan per deelnemer maar 4 bits inputs en 4 bits outputs gecommuniceerd worden en dat is soms net te weinig (met allerlei trucs in het protocol is dit later wel opgehoogd). Lastig is ook dat ASi kabel door de apparatuur heen loopt. De kabel kan daarom niet apart geconfectioneerd worden. Tenslotte is nog een speciale 30 VDC ASi voeding nodig. Op zich allemaal niet moeilijk, maar bij elkaar toch wel lastig genoeg. SmartWire springt in dit gat.

Meer informatie:
www.benelux.moeller.net
www.dehilscher.com/technologies.html

 

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Phoenix Contact bv
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over installatie- en schakelmateriaal