installatietesters
16 november 2015

Slimme aardingsmeters

Vuil- en waterbestendig

Met de FT6031-03 heeft HIOKI een aardingsmeter met uitstekende specificaties op de markt gebracht. Het formaat en de bediening zijn heel praktisch en de uitvoering is met beschermingsklasse IP 67 bij uitstek geschikt voor gebruik in het veld. Daarnaast zijn er twee meettangen op de markt gekomen van hetzelfde merk die bedoeld zijn om snel en gemakkelijk de aardingsweerstand te meten in meervoudig geaarde systemen.

De weerstand van een aardnet bepalen is over het algemeen een klus die we niet in het lab uitvoeren. Dit moet altijd ter plaatse op een bouwplaats, een festivalterrein met een tijdelijk energienet of in de meterkast van een huis of bedrijfsgebouw. Juist omdat de omstandigheden tijdens het meten verre van optimaal zijn, is het wenselijk om een meetinstrument te gebruiken dat we overal mee naar toe kunnen nemen en dat bestand is tegen vocht, stof en niet te vergeten vallen en het opbergen in een gereedschapskoffer. Daarnaast is het handig als de meter niet veel handelingen vraagt van de gebruiker zodat zelfs een leerlingmonteur met een korte uitleg van de werking van het apparaat en hoe de meting uitgevoerd moet worden, zelfstandig kan bepalen of de aarding voldoet aan de norm die daar voor gesteld is.

Waterdicht
De nieuwe aardingsmeter FT6031-03 (figuur 1) van HIOKI valt op doordat de behuizing geheel voldoet aan de norm IP67. Dit wil dus zeggen dat hij compleet water- en stofdicht is en zelfs onder de kraan afgespoeld mag worden als hij onder stof, vuil of modder zit (figuur 2). Dit laatste zal geregeld voor kunnen komen gezien de omstandigheden hier in Nederland. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat de classificatie IP67 alleen gewaarborgd is als de aansluitterminals zijn afgesloten met een doppensysteem dat op de meter is aangebracht (figuur 3). De behuizing is verder valbestendig en doorstaat zonder problemen een val vanaf 1 meter op beton.

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van Batenburg Applied Technologies
Meer nieuws over installatietesters
Meer nieuws over Test- en meetinstrumenten