Slim is nog eenvoudiger
Zonder hak- of breekwerk in huis
Al sinds Chriet Titulaer zijn huis van de toekomst lanceerde, hebben we het over slimme huizen, over automatisering van de verlichting, over het met je stem bedienen van dat alles, maar vooral over hoe de toekomst er uit zou gaan zien. Ondertussen zijn we in die toekomst aanbeland en struikelen we over de producten om ons huis intelligent te maken.
Voor domotica zijn er de afgelopen decennia vele producten op de markt gekomen. De installateur heeft keuze te over om een woning te voorzien van alle benodigde apparatuur om het door Chriet Titulaer bedachte huis daadwerkelijk te bouwen. Ondanks dat heel veel kan, is er toch niet echt veel vraag naar een compleet slim huis. Een standaard rijtjeshuis wordt nog altijd traditioneel opgebouwd, simpelweg omdat de meerwaarde van een slim huis niet opweegt tegen de kosten die gemaakt moeten worden om dit te realiseren. Daar staat tegenover dat we ondertussen letterlijk overal domotica-producten tegen komen. Zelfs winkels als Action en Lidl verkopen slimme lampen die zijn uitgerust met Wifi en via een app op de telefoon zijn te bedienen. Fraaie kleurscenario’s alsmede de mogelijkheid om de verlichting te schakelen als u niet thuis bent, zijn allemaal mogelijk. En dat voor prijzen waar geen installateur iets tegenover kan stellen. De vraag is nu of deze producten uit het Verre Oosten de markt aan het overnemen zijn of valt dat wel mee? Legrand denkt daar gelukkig anders over. Zij hebben een lijn slimme producten waar de installateur wel iets mee kan, een omvangrijke lijn producten die nog altijd groeiende is.
Waarom de installateur
De domotica-producten die elke willekeurige consument kan installeren zoals de slimme lampen of draadloos schakelbare producten zoals de welbekende KlikAanKlikUit-producten zorgen er voor dat de interesse voor domotica aanzienlijk gegroeid is. Als warme broodjes vliegen deze producten over de toonbank en menigeen heeft kunnen ervaren wat de voordelen van domotica zijn. Daar staat tegenover dat ook de nadelen van deze doe-het-zelf-producten voor iedereen zichtbaar worden. De meest bekende is de afstandsbediening die zoek is waardoor de verlichting niet meer te schakelen is, maar ook zijn we al lampen tegen gekomen die slechts met één telefoon tegelijkertijd willen praten waardoor huisgenoten niets aan deze techniek hebben. Bij dit alles komt dat deze producten gebruikt worden in een traditionele installatie. Dat wil zeggen dat de slimme lamp ook nog altijd te schakelen is met de standaard schakelaars in huis. Bij een aantal merken heeft dit tot gevolg dat elke keer als de spanning op de lamp uitgeschakeld is, de ingestelde lichtstand verloren gaat en de app weer gebruikt moet worden om kleur en lichtintensiteit in te stellen. De slimme lampen en de standaardinstallatie in huis kunnen dus eigenlijk niet met elkaar overweg, iets waar de installateur op in kan spelen. Hij kan vandaag de dag zonder hak- en breekwerk elke bestaande installatie aanpassen aan de domotica-visie van Chriet Titulaer.
Wifi naar ZigBee
Het systeem dat Legrand ontwikkeld heeft, begint bij een communicatie-unit die aan de ene kant met het Wifi-netwerk communiceert om zo contact te maken met de app op de telefoon. Aan de andere kant communiceert hij via ZigBee met alle slimme domotica-componenten in huis. Deze unit moet gemonteerd worden op de plaats van een normale WCD en dient dusdanig gepositioneerd te zijn dat de Wifi- en SigBee-signalen niet gestoord worden. Bij de communicatiemodule wordt standaard een vertrek/thuis-schakelaar geleverd die bijvoorbeeld met dubbelzijdig plakband naast de voordeur gemonteerd kan worden. Met deze schakelaar is de verlichting in het hele huis in één keer te schakelen. Communicatiemodule en vertrek/thuisschakelaar zijn te zien op de foto aan het begin van dit verhaal.
Is de communicatiemodule operationeel, dan kunnen de slimme schakelaars, WCD’s, verlichtingspunten, rolluikmodules en wat er nog meer leverbaar is, aangesloten en ingesteld worden. Hiervoor is de app nog niet nodig. Die wordt pas gebruikt om scenario’s te gaan programmeren.
Bij het installeren van schakelaars en slimme WCD’s (afbeelding 1) is het letterlijk een kwestie van de ene er uit en de andere er in. Voor een slimme schakelaar die een normale schakelaar vervangt, is zelfs geen nul-geleider nodig. De elektronica is zo ontworpen dat hij ook kan werken met alleen een fase- en een schakeldraad. Op plekken waar geen installatiedoos aanwezig is, kunnen geheel draadloos werkende schakelaars letterlijk op de muur geplakt worden en meedraaien in de slimme installatie als waren het normale schakelaars.
Bij de ontwikkeling van dit systeem heeft Legrand duidelijk gekeken naar de renovatiemarkt. Een bestaande installatie kan echt zonder hak- en breekwerk aangepast worden aan de domotica-wensen van vandaag de dag.
Meer dan uitgebreid
Het aantal componenten dat op deze manier samen vanuit dezelfde app te bedienen is, is groot en groeit nog steeds. Binnenkort komt er een serie producten bij die bedoeld zijn voor in de schakel- en verdeelinrichting. Hou daarom het productnieuws in de komende uitgaves van e-totaal in de gaten.
Dit alles en de kwaliteit van Legrand versus de goedkope producten uit de budgetwinkels, maakt dat de installateur nog lang niet aan de zijlijn is gezet. De echte domotica is nog altijd het domein van de professional.