Schakelmateriaal van hout
Voor de installatie in luxe villa's en meer
Wandcontactdozen, schakelaars en aanverwanten worden nu al in vele uitvoeringen geleverd, variërend van standaardmateriaal tot aan zeer luxe varianten met gouden randjes en meer. Aan dat aanbod is onlangs een zeer opvallende variant toegevoegd, namelijk houten wandcontactdozen, schakelaars en dimmers. Van dit schakelmateriaal is niet alleen de gebruikte grondstof het enige die opvalt, want ook de vorm kan totaal anders zijn dan normaal.
Hout als basis voor schakelmateriaal is niet nieuw. Van een aantal merken zijn er afdek-ramen in hout leverbaar, maar daar blijft het dan ook bij. Het wipvlak van de schakelaars of het binnenste deel van de WCD zijn hierbij nog altijd van kunststof. De Noord-Hollandse firma Silvaluxe is echter als eerste in staat om alles dat in zicht is, van hout te vervaardigen. De basis van het schakelmateriaal, te weten het echte elektrische gedeelte is niet van hout. Dit is standaardmateriaal uit het schakelprogramma van Busch Jaeger. De basiselementen voldoen daarmee aan de normen van de KEMA en de VDE en hebben uiteraard ook een CE-markering. U krijgt dus wat betreft het elektrische gedeelte de kwaliteit die we kennen van Busch Jaeger.
Alles hout
Dat alles van het schakelmateriaal dat in zicht is van hout is, geeft een zeer apart effect en het materiaal mag dan ook gezien worden. Giel Mosch, de CNC-specialist en houtkenner van de firma (figuur 1) maakt de onderdelen waaruit u bij het standaardprogramma kunt kiezen enkele, dubbele, drie-, vier- of vijfvoudige afdekplaten op maat. Dit is voor hem het standaardwerk, maar hij is verder gegaan. Giel heeft de gebruikte freestechniek almede het toegepaste hout zo goed in zijn vingers dat hij tot ‘uitzonderlijk’ precisiewerk in staat is. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de afdekramen in verschillende houtsoorten die als in een legpuzzel zuigend aan elkaar gekoppeld worden (figuur 2). Begin dit jaar zijn twee specials aan het leveringsprogramma toegevoegd: blokvormige en spetterende afdekplaten (figuur 3).
Lees hier het complete artikel