frequentieregelaars/omvormers
3 juli 2014

Robuuste en slimme IGBT driver

Met slimme montagemethode

Inverters voor hoge vermogens hebben robuuste IGBT nodig plus een uitgekiende sturing die er voor zorgt dat er in alle gevallen zo geschakeld wordt als de bedoeling is. Bij dit schakelen kunnen diverse problemen ontstaan. Een belangrijke factor kan de inductiviteit van de schakeling zijn. Die kan bij snel schakelen leiden tot ongewenste overspanning waar de IGBT’s natuurlijk tegen bestand moeten zijn. Een slimme driver voorkomt deze problemen door bijvoorbeeld actieve clamping, een systeem dat prima werkt, maar niet eventjes ontworpen is.

Wie een schakeling voor vermogenselektronica ontwikkelt om deze in grote hoeveelheden op de markt te gaan brengen, zal voor het beste financiële resultaat natuurlijk de complete schakeling zelf gaan ontwikkelen. Helaas is de afzetmarkt voor elk ontwerp niet dusdanig groot dat we kunnen praten over massaproductie. Er worden nog altijd meer apparaten ontwikkeld voor kleine tot zeer kleine series en kan het zijn dat de ontwikkelkosten in feite te hoog zijn. Het gebruik van modules en kant-en-klare deelschakelingen kan dan zinvol zijn om snel en goedkoop een nieuw product op de markt te brengen.
Gaat het om vermogenselektronica, dan levert Semikron al jaren fraaie modules die het bouwen van het vermogensgedeelte van bijvoorbeeld een inverter een stuk vergemakkelijkt. Onlangs hebben zij een module op de markt gebracht die de complete sturing van een IGBT-trap voor zijn rekening neemt. Deze module, de SKYPER12 (zie figuur 1) wordt door middel van een press fit systeem op de bijpassende IGBT-module geperst. Zonder solderen, bedraden of tussenprinten worden zo alle verbindingen gemaakt die nodig zijn voor het sturen en controleren van de IGBT-trap.

Voor het complete artikel klik hier

Voor meer informatie over de SKYPER12 press fit klik hier

Meer nieuws van Semikron Danfoss B.V.
Meer nieuws over frequentieregelaars/omvormers
Meer nieuws over Industriele automatisering