Embedded systems
3 mei 2012

Raspberry Pi

Een complete computer voor een paar tientjes

Computers zijn voor onze jeugd gebruiksvoorwerpen geworden die je inzet om te internetten of voorziet van software en daarmee doen wat van ze gevraagd wordt. Er zelf mee gaan sleutelen, zelf software schrijven en er bijvoorbeeld besturingstaken mee uitvoeren, is iets dat met de huidige generatie PC’s bijna niet meer te doen is voor iemand die geen gedegen computeropleiding heeft gehad. Toch is het wenselijk dat de jeugd gevoel houdt met de basis van de computer. Zij zijn immers de computerspecialisten van morgen.

Hoe maak je een jong iemand warm voor het zelf gaan knutselen met software? Vandaag de dag is dat heel lastig, want zowel de PC thuis als de smartphone in de broekzak zijn zo ingewikkeld, dat het zetten van de eerste simpele stappen al een complete studie vraagt. Daar komt nog bij dat je niet zomaar gaat knutselen aan een PC of telefoon. Beide apparaten zijn ondertussen gemaakt voor eindgebruikers die er de gewenste software op zetten om daarmee te werken en verder niet.
Jaren terug was dat wel anders. In de begintijd van bijvoorbeeld de Commodore 64, de ZX80, de Acorn Atom en alle hobbycomputers die daarvoor op de markt verschenen waren, moest je wel zelf gaan programmeren. Als je geluk had, kon je een programma overtikken vanuit een tijdschrift, waarbij automatisch de basiskennis van het programmeren opgedaan werd. Commerciële software was niet beschikbaar, maar dit veranderde al vrij snel. Zeker met de introductie van de PC ging het heel hard. De noodzaak om zelf te kunnen programmeren, was er niet meer en alleen de echte liefhebber bleef zelf zijn programma’s maken in Basic of Pascal.
Ondertussen zijn we zover gekomen dat het bijna ondoenlijk is voor iemand uit bijvoorbeeld de brugklas van de middelbare school, om zelf te gaan programmeren. Dat wat hij eventueel zou kunnen, vraagt onmiddellijk zoveel kennis, dat het eigenlijk niet meer leuk is. Het gevolg hiervan is dan ook dat de jeugd vervreemdt van de techniek waardoor het als maar moeilijker wordt om mensen te vinden die een technisch beroep ambiëren.
Een aantal medewerkers van de universiteit van Cambridge Computer Laboratory waaronder Eben Upton en zijn collega’s Rob Mullins, Jack Lang en Alan Mycroft zagen in 2006 al dat jaar na jaar het aantal studenten af nam, alsmede het niveau waarop zij binnen kwamen. Waren het vroeger de computerhobbyisten, nu waren het mensen die hooguit een beetje aan websites hadden gesleuteld en verder op school alleen maar geleerd hadden om met programma’s zoals Word en Excel te werken en geleerd hadden alles op internet te kunnen vinden. Zij zagen dat het weer noodzakelijk werd om de jeugd te leren werken met simpele computers die zij zelf moeten programmeren. Daarbij kozen ze voor een weg zonder PC. Speciaal voor het onderwijs ontwikkelde zij een simpele computer en noemde die Raspberry Pi.

Aantrekkelijk en goedkoop
In principe zijn er zeer veel kleine simpele computers en microcontrollermodules die vrij simpel te programmeren zijn, maar veelal betreft het systemen die behoorlijk afwijken van de PC. De jeugd is gewend aan de PC en zal dan ook het liefst iets gebruiken dat veel van de mogelijkheden van de PC ook heeft. Dat wil dus zeggen een computer met een grafische gebruikersinterface en een Windows-achtig besturingsysteem. Belangrijk is ook de prijs, want wil dit project aanslaan, dan moet in feite iedere basisschoolleerling er eentje kunnen aanschaffen voor een prijs die overeenkomt met een goede rekenmachine.
De oplossing vanuit Cambridge is een computerkaart ter grootte van een credit card, die ontworpen is om een nieuwe generatie PC-gebruikers hun programmeervaardigheden te laten ontdekken en ontwikkelen. Door de Raspberry Pi op een monitor of TV en keyboard aan te sluiten, kunnen ontluikende computerprogrammeurs de kracht van de Raspberry Pi gebruiken om nieuwe programma’s, games en apps te ontwikkelen, waarna de kaart dan veel van de taken die traditioneel door een PC uitgevoerd worden, zoals het browsen op internet, kan afhandelen.
Voor de ontwikkeling van de Raspberry Pi is er de Raspberry Pi Foundation opgericht. Zij zijn vanaf 2008 bezig geweest om deze simpele Linux-computer te ontwikkelen. Hiervan zijn er twee nagenoeg identieke versies gemaakt. Het verschil tussen beide zit in het feit dat de meest uitgebreide een extra USB-poort heeft alsmede een aansluiting voor ethernet.

Voor het complete artikel klikt u hier

Voor meer over de Rapberry Pi klik hier
Voor het bestellen van de Raspberry Pi klik hier
Voor meer informatie over de behuizing van Marco Alici klik hier
Voor meer over de behuizing van Miriam E Lewis klik hier
Voor meer over de Gertboard klik hier

Meer nieuws van RS Components Nederland
Meer nieuws over Embedded systems
Meer nieuws over enkelkaartcomputers