temperatuur/(lucht)vochtigheidsmeters
20 oktober 2015

PWM temperatuursensor

Pulsbreedte als uitgangssignaal

Ruim 25 jaar na de introductie van de SMT160-30 brengt Smartec de opvolger van deze temperatuursensor op de markt. Deze SMT172 biedt nauwkeuriger metingen en springt zuiniger met energie om, maar is desondanks volledig compatibel met zijn voorganger. Dankzij het geringe energiegebruik en de lage voedingsspanning kan de sensor in allerlei batterijgevoede applicaties worden toegepast. De geringe afmetingen en de kleinere onnauwkeurigheid (beter dan 0,1 °C) maken de sensor bovendien geschikt voor medische toepassingen.

Elke maand worden we overladen met persberichten over nieuwe producten die op de markt zijn gekomen. Veelal is het meteen helder waar het over gaat, maar geregeld maken de korte berichtjes ook ons nieuwsgierig en willen we meer weten. Zo ook bij een bericht over de SMT172 dat we vorige maand publiceerden. Voor u zijn we nader naar dit onderdeel gaan kijken om te zien wat dit voor sensor is.

Wat is er speciaal

Er is een grote keuze aan temperatuursensoren en wat dat betreft is de SMT172 niet iets speciaals. Sterker nog, het is de opvolger van de SMT160-30 die op dezelfde manier werkt. Het verschil zit echter in de sterk verbeterde specificaties. Zo is het voedingsspanningsbereik nu 2,7…5,5 V en de stroomopname 60 µA bij 2,7 V en continugebruik, is de nauwkeurigheid 0,8 °C over het meetbereik van -45…+130 °C (0,25 °C voor -10…+100 °C standaarduitvoering of 0,1 C voor -10…100 °C speciale uitvoering), is de sensorruis < 0,0001 °C en is hij net als zijn voorganger leverbaar in vele behuizingen. Daarnaast heeft de sensor in een SOIC-behuizing ook nog een power-down-functie. De opgenomen stroom daalt dan tot nagenoeg 0.
Opvallend aan de sensor is de manier waarop hij met de buitenwereld communiceert. Zoals op de foto te zien is, heeft hij drie aansluitingen. Twee hiervan zijn voor de voeding (plus en massa) terwijl de derde voor het uitgangssignaal is. Dit signaal is een PWM-signaal waarbij de duty cycle evenredig is met de gemeten temperatuurwaarde. Dit maakt het mogelijk om de sensor te gebruiken zonder ADC. Elke microcontroller is daardoor in staat om de temperatuurwaarde direct uit te lezen, mits natuurlijk de snelheid hoog genoeg is voor het bepalen van de pulsbreedte van het uitgangssignaal.

Voor het complete artikel klik hier

Voor alle achtergrondinformatie, software en schema’s klik hier

Meer nieuws van AVE Added Value Electronics BV
Meer nieuws over temperatuur/(lucht)vochtigheidsmeters
Meer nieuws over Test- en meetinstrumenten