Datacommunicatie
29 oktober 2013

Profibus INspector

Nu ook voor deelnetwerken

Van buitenaf is de gezondheidstoestand van een profibus-installatie moeilijk te beoordelen. Een slecht gemonteerde connector, een te krap gebogen netwerkkabel of een te korte of beschadigde kabel is soms te zien, maar zegt niets over de dataoverdracht. Met de Profibus INspector kan de fysieke laag van profibus tijdens de bedrijfsvoering doorgemeten worden en komen vrij gemakkelijk problemen naar voren die later voor uitval van het netwerk kunnen zorgen.

De hedendaagse netwerktechnologie maakt het leven aan de ene kant wel zeer gemakkelijk. Was het bouwen van een grote machine vroeger door alle verschillende verbindingen een hele klus, tegenwoordig is het een kwestie van inpluggen op een veldbus en klaar is kees. Aan de andere kant is het een stuk lastiger geworden, want in plaats van draden zijn het nu ingewikkelde menu’s waar de parameters en vinkjes juist ingesteld moeten worden. Nog lastiger wordt het wanneer er gekeken moet worden naar de communicatie op elektrisch niveau. Kon je vroeger met een multimeter of een oscilloscoop aan de gang om te zien of een sensor geactiveerd was, nu moeten er diverse netwerktesters ingezet worden om het verkeer op de bus te kunnen volgen.
Bekabelingsfouten, vergeten of teveel geplaatste afsluitweerstanden of wackelcontacten leiden naar vervormde of niet direct overkomende data en moeten herhaaltelegrammen de dataoverdracht garanderen. Juist dat ziet de INspector en signaleert al een probleem voordat het netwerk compleet uitgevallen is. Onderhoud kan dus vroegtijdig uitgevoerd worden, waarmee stilstand wordt vermeden.

Smart modulair
Al een aantal jaren maakt de Duitse firma Indu-Sol de slimme netwerkcontroleur INspector en op vele plekken heeft dit apparaat laten zien dat het grote voordelen heeft om continue de ‘gezondheid’ van het netwerk in de gaten te houden. Stilstand door netwerkproblemen kan zo voorkomen worden, hetgeen op vele manieren grote winst op kan leveren.
Ondanks alle voordelen van de INspector heeft hij ook een nadeel, namelijk dat hij het hele netwerk in zijn geheel in de gaten moet houden. Was de eerste INspektor een alles-in-een-apparaat, ondertussen is het een systeem genaamd INBLOX geworden met losse modules die naar wens gecombineerd kunnen worden.

Voor het complete artikel klik hier.

Voor meer informatie over INspector klik hier

Meer nieuws van Prokorment
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over industriele netwerken/servers