Achtergrond
31 maart 2011

Profibus draadloos

Thuis in proces- en discrete industrie

De snelle ontwikkelingen in de wereld van de draadloze netwerken gaan ook aan Profibus/ProfiNet niet voorbij. Diverse mogelijkheden om de draad kwijt te raken zijn al enige tijd op de markt, en nu komen er ook gestandaardiseerde oplossingen.

In de dik 20 jaar dat Profibus nu al bestaat, is er steeds de behoefte geweest aan draadloze overdracht van signalen. Diverse bedrijven hebben dan ook producten op de markt gebracht om in deze behoefte te voorzien. Vaak wordt bij ‘draadloos’ altijd aan radiografische technieken gedacht, maar dat hoeft natuurlijk niet; ook optische technieken kunnen bruikbaar zijn, zoals gebruik van infrarood licht. Een bekend voorbeeld hiervan is Sick’s ISD300, waarmee toch afstanden van 300m met snelheden tot max. 1,5 Mbit/s overbrugd kunnen worden. Dat zijn toch getallen waar menig radiografisch netwerk (nog steeds) niet aan kan tippen. Nadeel van een infraroodkoppelaar is wel dat er altijd zichtcontact moet zijn.

Radiografische overdracht van Profibus-netwerkberichten is uiteraard ook mogelijk. Het maakt voor Profibus eigenlijk niet uit welke onderliggende technologie gebruikt wordt, zolang de netwerktelegrammen intact en op tijd overgedragen worden. Op dat niveau zien we dan ook Bluetooth, WiFi (draadloos Ethernet) en leveranciersspecifieke oplossingen voorbij komen. Zo kennen we bijvoorbeeld Phoenix Contact’s Profibus/Bluetooth converter, waarmee een point-to-point verbinding over maximaal 150 meter opgezet kan worden. Grotere afstanden zijn wel te overbruggen, bijvoorbeeld met Elpro wireless modems, maar dan moet de maximale snelheid fors naar beneden, vanwege de timing-eisen van het Profibusprotocol. Met een snelheid van 19,2 Kbit/s kunnen de Elpro modems afstanden tussen de 30 en 100 km overbruggen. Uiteraard is het wel lastig als de snelheid van het Profibusnetwerk naar beneden moet, want dan gaat ook de communicatiesnelheid met de ‘bekabelde’ deelnemers naar beneden. Ook moeten alle deelnemers in staat zijn om de gewijzigde configuratie-instellingen over te nemen; is dit niet mogelijk dan kan alleen het draadloze modem aan Profibus aangesloten blijven.

Een oplossing is dan nog om speciale Profibusmodems te gebruiken, die met elkaar onderling I/O overdragen, los van Profibus zelf. Het lokale Profibusnetwerk kan dan op elke willekeurige snelheid draaien.

Meer Informatie:
Elpro,
www.elprotech.com, vertegenwoordiger www.hescon.nl
Westermo, www.westermo.se, vertegenwoordiger www.modelec.nl
Schildknecht, www.schildknecht.info, vertegenwoordiger www.procentec.nl

Auteur:
R.A. Hulsebos

Voor het complete artikel klikt u hier