Displays en aanraakschermen
14 februari 2014

Procesregeling in de vingers

Vingertipbediening van de tablet-PC verovert de fabrieksvloer

Fabrikanten van machines zijn hard op weg om de gangbare schermopbouw en de bediening van consumentenapparaten geschikt te maken voor eigen doeleinden, hetgeen zich mag verheugen in een groeiende populariteit. Terwijl bepaalde technologieën veelbelovend lijken voor de toekomst, maken andere, zoals vingertipbediening, al integraal deel uit van het industriële leven van alledag. Hierop sluit de paneel-PC strategie van Kontron precies aan.

Slepen en (ver)plaatsen, vegen en roteren, inzoomen in delen van het scherm door simpelweg de vingertoppen over het scherm te bewegen zijn allemaal eigenschappen waarmee gebruikers van smartphones en tablet-PC’s al helemaal vertrouwd zijn. In de toekomst zal het besturen door middel van gebaren steeds meer gemeengoed worden in productielijnen, machineparken en SCADA-bedieningspanelen. Op plaatsen waar zich tot nu toe knoppen en schakelaars bevonden, zullen er steeds vaker softwaremenu’s worden toegepast. Aan de basis van deze recente ontwikkeling staan de HMI’s (human machine interfaces). Deze HMI’s ofwel bedieningspanelen, vaak in de vorm van paneel-PC’s, bieden een groot aantal functies, van visualisatie en besturing tot gegevensverwerking en interactie met machines; functies die voorheen werden uitgevoerd op gedecentraliseerde systemen. Dit maakt de bediening niet alleen gemakkelijker en veiliger, maar introduceert bovendien een centraal punt van waaruit de procesbeheerders essentiële productiegegevens in real-time kunnen bekijken en optimaliseren. Dit maakt de weg vrij voor alsmaar kortere productiecycli, het sneller kunnen inspelen op schommelende marktomstandigheden en het levert over het geheel gezien een hogere productie-opbrengst op.

Uitleesvensters: groot, eenvoudig onderhoud, goedkoop
Om in deze nieuwe functies te kunnen voorzien, dienen HMI gebruikersinterfaces in een groot formaat beschikbaar te zijn met een duidelijke layout. Grote uitleesvensters, zowel in 4:3 als in de recente 16:9 formaten zijn het best geschikt voor deze taak. Robuuste en krasvaste panelen van glas, die gemakkelijk zijn te reinigen en bestand zijn tegen vuil, beschermen de gevoelige technologie. Door gebruik te maken van aanrakingsgevoelige panelen wordt niet alleen het aantal componenten beperkt (zoals knoppen en toetsenborden), maar ook het aantal uitsparingen en naden op de behuizing is minimaal, hetgeen bijdraagt aan een eenvoudiger vormgeving, lagere kosten en dat bovendien hygiënische ontwerpen mogelijk maakt die minder stof en vuil aantrekken.

Twee technologieën lopen voorop
Meerdere aanrakingsgevoelige technologieën wedijveren om de gunsten van de gebruiker. Echter, twee ervan zijn echter al behoorlijk ingevoerd: het resistieve en het capacitieve aanraakscherm. De drukgevoelige, resistieve oppervlakken zijn niet alleen relatief goedkoop, ze zijn bovendien geschikt voor bediening met handschoenen – een belangrijke eigenschap in een productieomgeving. Bij het toepassen van resistieve panelen dienen industriële bedrijven te kiezen voor de vijfdraads technologie, omdat dit een veel hogere nauwkeurigheid biedt dan de vierdraads apparaten.

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van Kontron Benelux
Meer nieuws over Displays en aanraakschermen
Meer nieuws over Embedded systems