Datacommunicatie
10 december 2012

Probleemloos pakket voor M2M-systemen

Kontron breidt de reeks ontwikkelsystemen voor machine-naar-machine communicatie uit

Het M2M-ontwikkelsysteem en het M2M-systeem met breder temperatuurbereik zijn twee dicht-geïntegreerde oplossingen voor complexe M2M-implementaties die zijn ontwikkeld voor industrieel gebruik. Beide systemen zijn door Kontron inmiddels op de markt geïntroduceerd. De volgende stap zal bestaan uit het uitbreiden van zowel de hard- als softwaredienstverlening voor het klantspecifiek ontwikkelen van toepassingsklare M2M-systemen. Het doel is uiteindelijk om het ontwerpproces van op GSM-gebaseerde M2M-systemen aanzienlijk te vereenvoudigen en te versnellen.

Dynamische groei van de M2M-markt
Marktprognoses tonen aan dat de markt voor op GSM-gebaseerde M2M-communicatie hoge groeicijfers laat zien. IMS veronderstelt dat rond 2015 een gemiddelde jaarlijkse groei van 27% kan worden verwacht. De toepassingssectoren zijn heterogeen en lopen van de uitwisseling van eenvoudige positiegegevens van auto’s naar bandbreedte-intensieve, publieke informatiepanelen (digital signage) tot aan videobewaking op afstand. Alhoewel ook de gebruikte bandbreedten heterogeen zijn, zijn de sectoren die er gebruik van maken totaal verschillend. Deze lopen van het beheren van wagenparken en energiebeheer tot aan individuele onderhoudsoplossingen bij de fabricage van machines en apparatuur.

Complexe M2M-systemen
Op het gebied van decentrale M2M-apparatuur heeft Kontron zich, als fabrikant van embedded computingsystemen, inmiddels in het top-tien segment van deze markt gevestigd met krachtige en flexibele, configureerbare M2M-systemen. Deze worden aangeboden als standaardsystemen die dienen als uitgangspunt voor klantspecifieke systemen. Een brede reeks aan toepassingen wordt gedekt, uiteenlopend van binnen- en buitenoplossingen, voor applicaties in voertuigen tot aan ultrarobuuste off-road en spoorwegsystemen. Kontron ziet de belangrijkste toepassingsgebieden in de decentrale verwerking en levering van gegevens en informatie. Voorbeelden hiervan zijn de verwerking van de data van video en foto’s voorafgaand aan de verzending, of het downstreamen van de inhoud (content) ten behoeve van publieke informatiepanelen.

Decentrale intelligente servers
De meer complexe M2M-systemen kunnen daarom worden opgevat als decentrale intelligente servers tussen de locale embedded wereld en het telecommunicatienetwerk als ruggengraat. Deze apparatuur wordt ofwel toegepast als decentrale systemen met hun eigen I/O’s, als gegevensverzamelaars en dataloggers, maar ook als gateways. Ze kunnen tevens beveiligingsfuncties, zoals bijvoorbeeld gegevensversleuteling of virusbeveiliging voor hun rekening nemen. Complexe M2M-systemen maken in toenemende mate gebruik van de netwerkbandbreedte, waarin wordt voorzien door UMTS of LTE, zodat bedrijven en gebruikers toegang hebben tot hun steeds complexere decentrale systemen. Parallel aan de toename van de complexiteit verandert de terminologie eveneens: de term voor M2M-systemen is nu, bijvoorbeeld, ‘besturingseenheid met M2M-interfaces’. Dit houdt in dat over hoe meer eigen functies een decentraal apparaat beschikt, hoe meer de M2M-functie een geïntegreerd deel uit maakt van de interfacefunctie.

Systemen met hogere integratie
In deze markt van steeds complexere M2M-systemen – of beter gezegd ‘besturingseenheden met M2M-interfaces’ – neemt ook de vraag toe naar systemen die over een belangrijk hogere integratiegraad beschikken dan in het verleden het geval was. Deze dienen als toepassingsklare systemen aan de klanten te worden aangeboden, omdat ontwerpers zich niet willen bezighouden met de details van de communicatie via GSM-lijnen, dat wil zeggen bij de fabricage van machines en apparatuur. De behoefte aan dergelijke diensten is groot. In een recent gehouden onderzoek heeft VDC bijvoorbeeld ontdekt dat de meest gevraagde diensten, die ontwerpers van applicaties verwachten van de externe serviceproviders, bijvoorbeeld in het geval van technici die werkzaam zijn in de communicatiesector, specifiek betrekking hebben op hardware-integratie (48%), klantspecifieke ontwerpen en fabricage (45%), alsook technische ondersteuning (37%).

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van Kontron Benelux
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over draadloze communicatie