draad en kabel
23 september 2015

Normen voor brandveiligheid kabels

Inzicht in de normen voor brandveiligheid van kabels

Draka experts op het gebied van kabelbrandveiligheid bieden inzicht in de gevolgen van de Construction Products Regulation (CPR) en de hieraan gerelateerde normen EN 50575 en ontwerpnorm NEN 8012 voor elektrische leidingen. Tijdens de beurs Elektrotechniek 2015 verzorgt Draka elke dag op diverse tijdstippen de presentatie Inzicht in de nieuwe CPR en NEN 8012 voor de brandveiligheid van kabels in het Draka Auditorium in hal 10 (stand 10.E016).

Op 10 juli 2015 heeft de Europese Commissie de nieuwe EN 50575 norm gepubliceerd in het Official Journal C226/49, als volgende stap in de nieuwe Europese verordening voor bouwproducten, de Construction Products Regulation (CPR), die op 1 juli 2013 is ingegaan. Het doel van de CPR is om een set uniforme afspraken over de testmethoden en eigenschappen van producten te ontwikkelen, dus ook met betrekking tot kabels. Dit betekent dat alle kabelfabrikanten een verklaring moeten afgeven over het brandgedrag (CPR-classificatie) van hun producten en deze classificatie moeten vermelden als onderdeel van de CE-markering. Gebruikers moeten op basis van deze informatie in overeenstemming met NEN 8012 voor elke situatie de vereiste en meest geschikte producten kiezen. Bij de publicatie van de EN 50575 is aangegeven dat dit voor kabels kan worden toegepast vanaf 1 december 2015. Na een overgangsperiode van een jaar, op 1 december 2016, wordt deze norm werkelijk van kracht (verplicht).
Edgar Aker, Marketing Director Prysmian Group in de Benelux: In de afgelopen 30 jaar hebben we vele brandproeven uitgevoerd aan verschillende kabelconstructies en materialen. Dit heeft ons een goed inzicht gegeven over het gedrag bij brand en het correct toepassen en installeren van kabels. Onze testopstellingen in ons brandlaboratorium lenen zich voor proeven aan alle kabeltypes – laagspanningskabels, signaal-, data- en glasvezelkabels, maar ook middenspanningskabels. We verwachten dan ook op tijd klaar te zijn met de testen zoals voorgeschreven in EN 50575 en de relevante kabels te kunnen voorzien van de juiste CE-markering met de nieuwe CPR-classificatie.

Voor het complete artikel klik hier

Om u in te schrijven voor de lezing klik hier.

Beurs Elektrotechniek 2015, stand 10.E016

Meer nieuws van Draka
Meer nieuws over draad en kabel
Meer nieuws over Elektrotechniek