Achtergrond
5 januari 2010

Nieuwe functie voor nog sneller werken

Zuken heeft beide ontwerppakketten stevig onder handen genomen.

De firma Zuken, bekend van de pakketten CADSTAR en CR-5000 heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten. Onlangs kondigden ze een aantal grote vernieuwingen aan op het gebied van schematekenen en printen ontwerpen. Met de aangepaste versies moet dit proces nog beter en sneller kunnen waardoor producten sneller op de markt gebracht kunnen worden, volgens Jeroen Leinders, distribution manager bij Zuken. Wat u aan vernieuwing mag verwachten, proberen we in grote lijnen uit de doeken te doen.

Bij de firma Zuken kun je terecht voor een tweetal ontwikkelomgevingen. Allereerst is dat CADSTAR, bedoeld voor kleinere bedrijven met slechts een beperkte ontwikkelafdeling. Daarnaast heeft men het pakket CR-5000 dat bedoeld is voor de bovenkant van de markt en voor de ontwikkelaars die graag heel veel verschillende taken met dezelfde ontwikkelomgeving wil kunnen afwerken. Beide pakketten zijn onlangs grondig aangepakt waardoor het ontwerpen van schakeling en de bijbehorende printen nog gemakkelijker is geworden.

CADSTAR 12
Bij de versie 12 van dit pakket heeft men alle aandacht vooral gericht op het intuïtief kunnen gebruiken van de software. Hedendaagse softwaregebruikers willen immers niet eerst een dikke handleiding door moeten worstelen alvorens ze aan het werk kunnen. Met versie 12 luidt men volgens eigen zeggen een nieuw tijdperk in waarbij de software eigenlijk voor zichzelf spreekt en anders zelf de nodige aanwijzingen geeft hoe één en ander werkt.
Al bij het openingsscherm begint men hier mee. Dit is zoals in figuur 1 te zien is, meer een pagina van een website. Aan de linkerkant treft u de projecten aan waaraan gewerkt is, onderaan een aantal wegen naar help-files en ander support en aan de rechterkant een gedeelte waarin online nieuws weergegeven wordt. Doordat de pagina zelf is samen te stellen, kan iedereen zijn startpagina zo inrichten dat hij alle handige startfuncties direct binnen een muisklik voor handen heeft.
Wie onbekend is met CADSTAR, kan van hieruit ook een assistent inschakelen. Deze helpt u door de eerste stappen heen. Als een soort film wordt een ontwerp opgezet en toont men de stappen die nodig zijn voor het werken met het pakket. Omdat het pakket Engelstalig is, is ook deze helpfunctie geheel in het Engels. Voor een deel is dat lastig, maar gelukkig spreekt half Nederland goed Engels.
Hergebruik is een tweede onderwerp waarop in versie 12 behoorlijk de nadruk is gelegd. Allereerst is het pakket in staat om niet alleen files te lezen die met oudere versies van CADSTAR gemaakt zijn, maar ook files van vergelijkbare softwarepakketten van andere makers. Deze functie is vooral handig voor hen die willen overstappen. Al het eerder gemaakte werk is daarmee niet waardeloos geworden. Oude ontwerpen kunnen gewoon ingelezen worden waarna ze verder verwerkt kunnen worden in een nieuw ontwerp. Ditzelfde geldt voor bibliotheken. Ook deze kunnen vrij simpel omgezet worden naar CADSTAR 12.
Ook binnen de schematekenmodule en het gedeelte voor het maken van de print kan zeer gemakkelijk een gedeelte als een blok opgeslagen worden voor hergebruik in een ander ontwerp. Binnen een bedrijf kunnen er op die manier standaardschakelingen gemaakt worden die in meerdere ontwerpen gebruikt kunnen worden. Dit vergemakkelijkt het werken, verhoogt de productkwaliteit en bespaart behoorlijk veel tijd.
Een zeer handige functie voor de wat grotere bedrijven is de bibliotheekbeheerder. Met behulp van deze functie kunnen nu ook gegevens over de eventuele leverbaarheid van componenten ingevoerd worden. Op deze manier wordt voorkomen dat ontwerpers verouderde, niet meer leverbare onderdelen gaan gebruiken. Het is zelfs mogelijk om alternatieve componenten aan te geven. Onmiddellijk ziet de gebruiker dan welk onderdeel hij wel moet kiezen.
De bibliotheek wordt beheerd binnen het bedrijf zelf. Hierdoor kunnen zeer bedrijfsspecifieke zaken meegenomen worden waardoor inkoop van componenten veel gemakkelijker kan gaan worden. Helaas is het op dit moment nog niet zo dat direct vanuit de bibliotheek ook toegang verkregen kan worden tot gegevens van de onderdelenleveranciers. Een onderdeel dat zij niet meer leveren, blijft dus gewoon in de bibliotheek staan totdat iemand dit handmatig aanpast. Misschien dat er in de toekomst hierin verandering zal optreden, maar zover is het nog niet.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Zuken GmbH