Elektrotechniek
30 mei 2017

NEN1010 wil vlamboogdetectie

Een extra beveiliging in de groepenkast

In de nieuwe NEN1010 staat de aanbeveling om in een elektrische installatie voorzieningen te treffen waarmee vlambogen gedetecteerd kunnen worden. Gebleken is namelijk dat ondanks de onderdelen die we nu in onze groepenkasten tegen komen er nog te vaak een vlamboog ergens in de installatie niet opgemerkt wordt en er brand ontstaat die voorkomen had kunnen worden als de elektrische installatie op tijd uitgeschakeld zou zijn. Een aanbeveling is echter nog geen verplichting en het is misschien ook wel daarom dat er nog niet overal geschikte apparatuur te koop is.

Vlambogen in een elektrische installatie kunnen er voor zorgen dat de temperatuur ter plekke dusdanig ver oploopt dat er spontaan brand ontstaat. Nu zou je zeggen dat de huidige installatieautomaten en aardlekschakelaars voldoende zijn om vlambogen te voorkomen, maar helaas is dat niet het geval. Je kunt zelfs stellen dat de meeste van de denkbare vlambogen die in een installatie optreden, niet eens opgemerkt worden door de genoemde beveiligingscomponenten.

Welke wel en welke niet
De stroom in een vlamboog die direct tussen fase en nul ontstaat, zal veelal in een zeer korte tijd zo groot worden dat we kunnen praten van een echte kortsluiting. Installatieautomaten of smeltpatronen reageren daarop door de stroom keurig netjes te onderbreken. Ditzelfde geldt voor vlambogen tussen fase en PE. Ook dan is de stroom al snel zo groot dat de ALS reageert.
Vervelender zijn de vlambogen die ontstaan door bijvoorbeeld draadbreuken, slechte lasklemmen, WCD’s met veercontacten die niet meer veren, etc. In al die gevallen staat er nog een verbruiker in serie en het is deze verbruiker die de maximale stroom in de vlamboog bepaalt. Is de verbruiker bijvoorbeeld een verwarmingingselement van ruim 2 kW dan is de stroom in de vlamboog nooit meer dan 10 A. De installatieautomaten blijven in dat geval gewoon ingeschakeld terwijl er in de installatie een beginnende brand aan het woeden is.

Het ontstaan
Afbeelding 1, die we in een uitgave van Eaton vonden, laat fraai zien waardoor er in een elektrische installatie vlambogen op kunnen treden van het type ‘onopgemerkt’. Drie van de vier plaatjes gaan over de problemen die te maken hebben met draadbreuk terwijl de vierde over de problemen in een WCD gaat. Hier zien we de niet meer verende en uitgelubberde veercontacten als mogelijke oorzaak, of de niet goed aangedraaide schroefcontacten.
Het spreekt voor zich dat er in een elektrische installatie meer mis kan gaan. Zelf ben ik ooit eens in een lasdoos een vonkende lasklem tegen gekomen. Deze vlamboog maakte gelukkig zoveel herrie dat hij opgemerkt werd waardoor ik de beginnende brand nog tijdig wist op te merken.

>>Lees hier het complete artikel

Voor meer informatie over de AFDD van Siemens klik hier .

Voor meer informatie over de AFDD+ van Eaton klik hier .

Meer nieuws van Eaton Industries (Netherlands) B.V.
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over installatie- en schakelmateriaal