Sensortechnologie
17 september 2014

Meten van vocht door microwave resonance

Vochtmeting onafhankelijk van kleur, dichtheid en massa

Het inline meten van het vochtgehalte in uw product geeft belangrijke kennis die u kunt gebruiken om uw productieproces te optimaliseren. Met de kennis van deze parameter bent u in staat de kwaliteit van uw product te waarborgen en te verbeteren. Het inline meten van vocht is vaak een uitdaging omdat deze bepaling over het algemeen afhankelijk is van onder andere de massa en de dichtheid.

In veel productieprocessen is het van belang om te weten wat het vochtgehalte van het te verwerken product is. Zo zijn er de nodige producten die absoluut droog verpakt moeten worden om zo de houdbaarheid te kunnen garanderen. Ook is het in menig productieproces van belang om het vochtgehalte van de grondstoffen te kennen om zo de hoeveelheid water die toegevoegd moet worden te kunnen bepalen. In al die gevallen kan natuurlijk het vochtgehalte in een laboratorium bepaald worden, maar deze methode is veelal veel te nauwkeurig en kost te veel tijd. Een sensorsysteem dat het vochtgehalte meet en liefst inline geplaatst kan worden, is dan te prefereren. Uiteindelijk is dit vaak een methode die zelfs veel beter is dan een vochtbepaling in het lab, omdat letterlijk van al het langskomende product het vochtgehalte gemeten wordt (real time en continue, dus direct proces op aan te sturen), terwijl bij een labmeting slechts met monsters gewerkt worden van slechts een klein deel van het product. Bij een inhomogeen product is dit zelfs een methode die zeker niet een goede waarde geeft van het vochtgehalte in een totale batch. Ook is dit een destructieve vochtbepaling, hetgeen ook niet altijd gewenst is.
Het vochtgehalte kan ook optisch bepaald worden. Dit is een methode die wel geschikt is voor inline metingen, maar die slechts informatie geeft over het vochtgehalte in de laag vlak onder het oppervlak en zeker geen goede meetwaarden geeft als de kleur van het product of de bulkdichtheid fluctueert.
Ook kan het vochtgehalte radiometrisch met beta- of gamma-straling bepaald worden, een methode waar ook de nodige nadelen aan kleven, of er kan elektromagnetisch (bijvoorbeld capacitief of met microgolven) gewerkt worden. De vochtsensoren van TEWS Elektronik maken gebruik van deze laatste methode. Hier wordt gemeten met behulp van microgolfresonantie om inline te meten en u snel een betrouwbaar een resultaat te geven om uw proces bij te sturen. De sensor meet het vocht in vaste stoffen zowel aan de oppervlakte als in de kern van het product. Aangezien de verandering van kleur, dichtheid en massa van het product geen invloed heeft op deze meting, is het resultaat zeer betrouwbaar en nauwkeurig. De vochtsensoren van TEWS zijn in uiteenlopende applicaties succesvol geïnstalleerd en hebben bijgedragen aan besparingen en optimalisaties in productieprocessen. Een voorbeeld hiervan is de energiebesparing in droogprocessen. Doordat de sensor bestand is tegen verschillende luchtdrukken en een stabiele kalibratie heeft, is hij geschikt voor vele toepassingen.

Beurs WoTS 2014, Stand 11B032

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van Inventech Benelux
Meer nieuws over Sensortechnologie