Mestrobot met hoogwaardige sensoren
Robuuste elektronica bestand tegen dieren en hun uitwerpselen.
Ook in echt smerige omgevingen worden sensoren gebruikt voor het verrichten van diverse meet en regeltaken. Een fraai voorbeeld hiervan zien we bij een applicatie waarbij sensoren van Elobau in een hele vieze omgeving gebruikt worden. Door toepassing van sensoren van deze Duitse fabrikant is Betebe GmbH uit Vreden in Westfalen in staat om een robot te maken die geheel autonoom een koeienstal weet schoon te houden.
Klara122 en Betie24 zullen over een tijdje niet meer opkijken als er door hun stal een robot zoeft met als taak het opruimen van de mest. De Duitse firma Betebe GmbH heeft namelijk een robot ontwikkeld die bedoeld is voor het zelfstandig schoonhouden van de roostervloer achter de koeien. Volgens de oprichter van dit bedrijf, de heer Antonius Bengfort, is dit een logische stap tot een betere mestafvoer in een stal. Sinds 1999 is het bedrijf met deze problematiek bezig. Al jaren lang komt hij in stallen om te zien hoe boeren de mest van de koeien uit de stal afvoeren. Hij mag dan ook een kenner genoemd worden. Zo vertelde hij: In moderne stallen lopen de koeien vrij rond. De vloer is meestal een roostervloer zodat ze niet in hun eigen mest rondlopen wat niet goed is voor de gezondheid van de koeien. Om er voor te zorgen dat de mest goed door de gleuven in de vloer afgevoerd wordt, past menige boer een schuifmechanisme toe. Veelal is dit een schuif die met kettingen over de vloer getrokken wordt. Deze methode werkt goed, maar in kleine nauwe stallen komt het geregeld voor dat de koeien op de ketting gaan staan. Dit is weer niet goed voor hun hoeven, dus hebben we gezocht naar een oplossing zonder ketting.
Al snel kom je dan terecht bij een rijdende schuif die vervolgens vrij gemakkelijk geheel autonoom gemaakt kan worden door het inbouwen van de nodige intelligentie en sensoren. Onder de namen SRone, ScaraBEe, Roboclean en Cow-Rob wordt deze mestrobot aangeboden. Hierbij gaat het om een voertuig met twee wielen waar aan de voorkant de schuifinrichting geplaatst is. De wielen zijn onafhankelijk aangedreven waardoor de draaicirkel heel klein is. Met schuiven van 2 meter breed bedraagt de draaicirkel slechts 2,40 m. Door het gewicht van 450 kg is hij niet zomaar door de dieren opzij te schuiven. Daarbij kan hij een schuifkracht leveren van ca. 1000 N. Hierbij is hij diervriendelijk, want de voortbeweging stopt wanneer deze kracht groter zou moeten zijn.
Voor het complete artikel klikt u hier