Meetinstrument zonder beeldscherm
Een spectrumanalyzer zonder digitale verwerkingseenheid
Onlangs bracht Tektronix een zeer bijzondere spectrumanalyzer uit, namelijk een meetinstrument in een relatief klein kastje, zonder beeldscherm en bediening. In eerste instantie dus een instrument dat totaal anders is dan alle voorgangers, maar dat uiteindelijk geheel vergelijkbaar is met de grote apparaten voor op de werktafel. Bij de nieuwe analyzer – de RSA306 – gaat het om een apparaat dat niet kan werken zonder een externe computer, laptop of tablet en dat geleverd wordt met een krachtig en uitgebreid softwarepakket.
Elke moderne spectrumanalyzer kun je grofweg in twee delen opsplitsen. Allereerst is er natuurlijk het analoge deel dat het ingangssignaal op het gewenste niveau brengt en omzet naar een lagere frequentie. Hierna wordt het gefilterd tot de gewenste bandbreedte waarna er gedigitaliseerd kan worden. De rest van de verwerking kan dan geheel digitaal plaatsvinden. Hierbij hebben we het dan over de nodige signaalbewerkingen, rekenkundige functies en uiteraard het op de gewenste manier op een beeldscherm weergeven. Door de digitale verwerking kunnen de metingen ook in een geheugen opgeslagen worden voor bijvoorbeeld het opsporen van gebeurtenissen die maar zo af en toe plaats vinden. Wat dit soort mogelijkheden betreft kunnen we een vergelijking trekken met de oscilloscopen van vandaag de dag. Het enige verschil tussen beide is dat de scoop het signaal in het tijddomein weergeeft en de spectrumanalyzer in het frequentiedomein.
Zonder PC
Voor de digitale verwerking kan een meetapparatenbouwer natuurlijk een geheel zelf ontwikkeld computerbord ontwikkelen, maar heel vaak zie je dat hier PC-technologie gebruikt wordt en dat het meetinstrument op de achtergrond gebruik maakt van Windows als besturingssysteem. Er zijn zelfs apparaten waarop alle Windows-functies niet alleen op de achtergrond draaien, maar waar metingen bijvoorbeeld direct naar Excel zijn te schrijven of naar andere applicaties om zo de oscilloscoop meer functionaliteiten te geven.
Bij Tektronix gebruikt men ook PC-gerelateerde producten voor hun meetapparatuur om zo snel en gemakkelijk de digitale verwerkingseenheid van de meetsignalen te kunnen ontwerpen. Ook bij de nieuwste spectrumanalyzer is dit een feit (figuur 1). Het grootste verschil met de instrumenten die men tot nu toe maakte, is het feit dat nu de PC niet meer in het apparaat geïntegreerd is. De spectrumanalyzer heeft dan ook een externe PC nodig om te kunnen werken. Dit kan elke bureau-PC zijn, maar ook een laptop en zelfs een tablet is krachtig genoeg om alle digitale signaalbewerkingen en de daaropvolgende weergeeffuncties te kunnen uitvoeren. Het enige dat de externe computer moet hebben is een high-speed USB 3.0-interface.
Als u wilt weten hoe de RSA306 is opgebouwd, klik hier
Voor nog wat aanvullende informatie over de in dit artikel genoemde film, klik hier
Voor het complete artikel klik hier