Elektronica
26 november 2019

Meer elektronica in kleinere ruimtes

De voordelen en uitdagingen van flex-boards

De trend in de ontwikkeling van elektronica is op weg naar fysiek kleinere en technisch meer geavanceerde producten. De groeiende behoefte aan meer elektronica om in kleinere ruimtes te passen, heeft geleid tot een vraag naar meer geavanceerde PCB’s, wat op zijn beurt nog hogere precisie vereist in het ontwerp van de PCB’s.

PCB’s moeten tegenwoordig niet alleen technologisch geavanceerd zijn, maar ook fysiek flexibel. Dit heeft board-typen zoals flex, semi-flex en rigid-flex (een combinatie van twee normale printen met een flexibel deel er tussen – afbeelding 1) interessant gemaakt. Vanzelfsprekend kosten deze geavanceerdere printplaten meer om te produceren, maar tegelijkertijd stellen ze u in staat om tijd en kosten te besparen – en zelfs sommige risico’s tijdens de assemblagefase te verminderen. De grote mogelijkheden komen van het kunnen uitbreiden van de opbouw in drie dimensies. U kunt kabels en connectoren overbodig maken en in plaats daarvan de printen al vooraf mechanisch verbinden. Met rigid-flex-PCB’s kunt u meerdere delen van de schakeling met elkaar verbinden zonder meer montagetijd toe te voegen, omdat de elektrische verbindingen al zijn ingebouwd. Door kabels en connectoren te elimineren, elimineert u in ruil daarvoor ook nog mogelijke bronnen van fouten.

Nieuwe vaardigheden nodig
Een andere vraag die een rol speelt bij het overwegen van PCB’s met een hogere dichtheid die flexibiliteit toestaan, is de complexiteit. Dit stelt hogere eisen aan het PCB-ontwerp, waarbij hoge precisie een belangrijke factor is. Belangrijke punten kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien en leiden tot verschillende ontwerpfouten.
Rigid, flex, semi-flex en rigid-flex printplaten zijn vier verschillende technologieën met zeer verschillende productiemethoden (afbeelding 2). Als de toepassing ruimte laat voor normale stijve PCB’s, is dit de goedkoopste optie. Zijn er veel verbindingen met bijvoorbeeld een bovenliggende print, is de ruimte krap of waar betrouwbaarheid cruciaal is, is het aan te raden om naar een van de flexibele PCB-alternatieven te kijken. Daarnaast is het aan te raden om flexibele of rigid-flex uitvoeringen te gebruiken als de print dynamisch gebogen moet worden.

Meer nieuws van NCAB Group Benelux B.V.
Meer nieuws over Elektronica