Machinebouw event 2021
Theorie en praktijk voor de machines van morgen
Machines moeten steeds meer werk kunnen verzetten, moeten slimmer worden en meer en meer geïntegreerd worden in het totale plaatje dat begint bij de productie en eindigt bij de verkoop. IIoT is daarbij een kreet die veel gehoord wordt, een term waar een complex automatiseringsproces aan vooraf gaat. Machines moeten nog slimmer worden en daarvoor is meer kennis nodig bij de ontwikkelaars. Kennis die hij bijvoorbeeld kan opdoen tijdens het jaarlijkse Machinebouw event dat dit jaar op 2 december gehouden wordt in Den Bosch.
Op donderdag 2 december organiseert FHI samen met 34 bedrijven het jaarlijkse Machinebouw event. Kennisoverdracht staat zoals gebruikelijk centraal in het seminarprogramma, een programma dat overladen is met 20 geheel uiteenlopende lezingen waarbij naast de theorie ook veel praktijkvoorbeelden besproken worden door toeleveranciers maar waar ook machinebouwers aan het woord komen.
Thema’s die u kunt verwachten zijn onder andere de Digitale Transformatie, IIoT, Edge Artificial Intelligence, vision, digitale verdienmodellen, standaardiseren, CE markering, remote maintenance en cyber security. Ook de praktische toepasbaarheid van Industrie 4.0, Big Data, IIoT voor machinebouw en haar klanten passeren de revue.
FHI gaat uit van een fysiek event, bestaande uit een compleet verzorgde dag met uiteraard het uitgebreide lezingenprogramma als basis. Daarnaast is er tijdens de pauzemomenten de gelegenheid om op de kennismarkt in contact te komen met de deelnemende bedrijven onder het genot van een versnapering of een goed verzorgde lunch. Net zoals altijd, zijn na het evenement de presentaties terug te lezen van de meeste lezingen. FHI publiceert deze na afloop als PDF op een site waar u als deelnemer de link van krijgt.
Op het moment dat we dit schrijven, hangen er weer donderwolken boven alle evenementen door het steeds toenemende aantal corona-besmettingen. Half november besluit FHI dan ook of het event fysiek kan plaatsvinden of dat het een online uitvoering moet worden, dit op basis van de richtlijnen van de Rijksoverheid.
En wat mag u verwachten?
Het lezingenprogramma is zoals gezegd heel uitgebreid en zeer gevarieerd. Uit het aanbod pikken we er een aantal uit om hier alvast te bespreken, beginnende met de lezing ‘Met de elektrificatie van machines: regel je voedingspanning!’. Deze Engelstalige lezing door een specialist van de firma Michael Koch GmbH (namens Elincom Electronics) gaat over het beheren van piekbelastingen in de voedingsspanning van de machine, iets dat een probleem kan zijn bij de vervanging van hydraulische systemen door elektrische systemen. Hierdoor ontstaan pieklasten waarop de voeding afgestemd moet zijn. Door peak shaving kan de machinebouwer de tijdelijke hoge stromen als het ware uitsmeren waardoor de voeding slechts het gemiddelde vermogen hoeft te leveren. Dit maakt het geheel compacter, robuuster, zuiniger en prijstechnisch aantrekkelijker. Wat daar voor nodig is, is een systeem dat met een lage stroom elektrische energie opslaat en kortstondig met een veel hogere stroom weer kan leveren. In e-totaal nr. 5 van juni dit jaar hebben we al uitgebreid over dit systeem gesproken. De in dit verhaal genoemde modules zijn bedoeld voor peak shaving van de spanning op de DC bus van servo- en frequentieregelaars. Er is nu ook de mogelijkheid om dit ook op stroom te baseren. Op de Pxt modules komt dan een extra kastje op de aansluitklemmen, samen met stroommeetsensoren voor de drie fasen van de netspanning. Extra belastingspieken worden dan niet opgevangen door het net meer te belasten, maar worden geleverd door de actieve Pxt modules. Hoe dit alles exact werkt, wordt uitgebreid behandeld.
Omdat machines tegenwoordig ook aan internet hangen is Cybersecurity topprioriteit voor machinebeheer op afstand. In de lezing van HMS Industrial Networks krijgt u 12 aanbevelingen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Herhaaldelijk is gebleken dat industriële installaties doelwit kunnen worden van cyberaanvallen. HMS Networks ziet de trend dat IT (Informatietechnologie) en OT (Operationele Technologie) steeds meer met elkaar verweven raken door de vraag naar data om bijvoorbeeld voorspellend onderhoud en andere services te ontplooien. Maar ook wanneer een servicemonteur (op afstand) inlogt op een machine, worden er deuren geopend en kunnen er gevaren op de loer liggen.
De in deze lezing genoemde 12 praktische aanbevelingen zijn een belangrijk startpunt voor een toekomstbestendige beveiligingsstrategie. Als machinebouwer kunt u hiermee een serieuze kennispartner zijn voor uw klanten waarbij HMS u helpt om die cybersecurity hoog op de agenda te houden.
‘Wat kan IO-Link voor uw installatie betekenen?’, dat is de titel van de lezing van Roel Janssen en Laurent van der Pluijm van Murrelektronik. Ondertussen weten we allemaal wat IO-Link is en is het tijd om verder in te zoomen op de mogelijkheden voor individuele toepassing. Roel en Lauren gaan uitleggen hoe u binnen de machine die u maakt, IO-Link ten volle kunt benutten. Dit doen ze aan de hand van een live demo die rechtstreeks uit de praktijk komt. Dit is dus een lezing die bol staat van onmiddellijk toepasbare voorbeelden om u zo de mogelijkheden en voordelen van IO-Link te laten zien.
René Boere van Pilz gaat het hebben over de gevolgen van het samenstellen van diverse machineonderdelen met in achtneming van de machinerichtlijnen en wat dit aan verplichtingen betekent voor de machinebouwer en eindgebruiker. Elke machinebouwer maakt dit immers mee. De eindklant of eindgebruiker wil of gaat de installatie in een productielijn brengen, maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld de CE markering? Waar ligt bij een dergelijke samenstelling de verantwoording? Als machinebouwer is het verstandig om de eindklant te helpen door het veiligheidssysteem slim te ontwerpen, zodat het ‘in de lijn brengen’ voor alle partijen een feestje wordt.
René wil in ieder geval dat u na deze lezing nieuwe, frisse inzichten heeft om machines in een lijn te brengen inclusief de problematiek rond CE markering. Inzichten die meerwaarde bieden in gesprekken met de eindklanten en eindgebruiker en bij de implementatie.
Cellro is een machinefabriek die universele automatiseringsoplossingen voor verspanende machines maakt. Daarbij maken ze dankbaar gebruik van o.a. producten van Festo. Tijdens het machinebouw event laten Arnoud de Kuijper van Cellro en Benno Brinkers van Festo zien hoe Cellro digitale pneumatiek gebruikt voor het maken van robotgrijpers, een toepassen van digitale pneumatiek die Cellro en haar klanten geen windeieren heeft gelegd.
Bij de toepassing gaat het vooral om de combinatie van kracht en voorpositioneren, twee parameters die ook met digitale pneumatiek op te lossen zijn. In deze duo presentatie geven Cellro en Festo een uniek inkijkje hoe deze techniek gebruikt kan worden in deze bijzondere toepassing en vooral ook wat de voor- en nadelen zijn.
‘Wat zijn de mogelijkheden van EDGE devices in het OT domein en hoe werkt het?’, dit is de titel van de lezing van Diederick Nab van WAGO Nederland. Daarbij gaat hij het vooral hebben over de softwaretool Docker, want hiermee is het heel gemakkelijk om OT devices als EDGE device te laten functioneren.
Docker is een softwaretool op basis van containertechnologie. Wat dit inhoudt en wat dit voor voordelen heeft bij de ontwikkeling van een EDGE device laat Diederick u allemaal tijdens zijn lezing zien.
Nog wat praktische zaken
Het machinebouw event wordt georganiseerd op 2 december in 1931 Congrescentrum te Den Bosch onder voorbehoud van coronamaatregelen). De dag begint om 9.00 uur en duurt tot ca 17.00 uur.
Zoals gebruikelijk moet u zich vooraf registreren voor dit evenement. Ook moet u vooraf aangeven welke lezingen u op 2 december wilt bijwonen. Bezoek om u aan te melden de website van het evenement waar u ook alle informatie over dit seminar vindt.