Sensortechnologie
19 juni 2013

Leest 99,9 %

Een scanner die alle codes leest

Ondanks technieken zoals RFID blijven barcodes belangrijke identificatiemiddelen. De barcode is immers zeer goedkoop op producten aan te brengen. Een simpel etiket of meedrukken op de verpakking is voldoende en kost niets extra’s. De echte kosten van de barcode worden veelal niet gezien en kunnen soms ongemerkt heel hoog oplopen. Goede leesapparatuur kan deze verborgen kosten drastisch laten dalen.

Met een simpele lijnscanner is een barcode zo te lezen en we zien dan ook dat dit type scanners veelvuldig gebruikt wordt. Ondanks dat dit type scanner veelal goed voldoet, wil het wel eens mis gaan. Iedereen kent dat wel van de scanners bij de kassa van de supermarkt. Ondanks dat de meeste producten goed te scannen zijn, blijkt dat het scannen van de code toch vrij regelmatig niet gemakkelijk of zelfs onmogelijk te zijn. In al die gevallen kost dat extra tijd en levert frustratie op bij de klanten en het personeel.
Nog erger wordt het wanneer in een geautomatiseerd systeem een code niet te lezen is. Mensenhanden moeten er dan aan te pas komen en dat was nu juist niet de bedoeling van een geautomatiseerd systeem. Hoeveel extra werk dit oplevert, is afhankelijk van de hoeveelheid goederen die voorbij komt en van de kwaliteit van de scanapparatuur. Heeft de scanner een foutmarge van 5 %, dan zijn dat 500 niet goed gelezen codes op de 10.000 die voorbij gekomen zijn. Afhankelijk van de bedrijfstak kan dat tot zeer hoge kosten leiden en het is dus niet voor niets dat er continue verbeteringen plaatsvinden aan de scanners. Tegenwoordig zijn er al diverse scanners op de markt die 99 % van de codes goed weten te lezen, hetgeen al een hele verbetering is.

Naar 99,9 %
Ook als er maar 1 op de 100 codes niet goed gelezen wordt, betekent dit dat er bij sorteercentra van bijvoorbeeld UPC, FedEx en DHL toch nog steeds honderden pakketten handmatig verwerkt moeten worden. Op jaarbasis is dat een enorme kostenpost. Deze bedrijven zouden dan ook het liefst zien dat 100 % goed gelezen wordt, maar helaas is dat een unicum. Barcodes en alle andere codes die in gedrukte vorm op een product geplakt worden, hebben zo hun beperkingen, maar door nog betere leesapparatuur te gebruiken, kan de foutmarge wel bijna 100 % worden. Cognex lanceerde onlangs een tweetal nieuwe barcodelezers die volgens eigen opgave 99,9 % van de codes goed weet te lezen. Daarvoor gebruiken ze vision-technieken en zeer slimme software en het is met name deze software die de hoge nauwkeurigheid bepaalt.
Onze producten zijn ideaal voor klanten die hun leesniveaus willen verbeteren, vooral als de streepjescodes gedrukt zijn op reflecterende of buigbare oppervlakken of als de streepjescodes beschadigd zijn, aldus Carl Gerst, Business Unit Manager ID Products. Onze technologie vervangt al jarenlang met veel succes laserscanners in complexe barcode-scantoepassingen, bijvoorbeeld in omgevingen waarin meerzijdig wordt gescand.

Voor meer informatie over de Cognex DataMan logistiekscanners klik hier www.cognexlogistics.com.

Voor het complete artikel klik hier 

Meer nieuws over Sensortechnologie
Meer nieuws over streepjescodelezers