Elektronica
22 november 2011

LED-driver voor automotive

Dimbaar en met slimme beveiliging

LED’s voor verlichting doken als eerste op in de auto in de vorm van het derde remlicht. Ondertussen zijn we vele jaren verder en zien we dat ook de koplampen van menige auto al met LED’s worden uitgerust. De high power LED’s die tegenwoordig leverbaar zijn, maken dit mogelijk, maar daarbij mag niet vergeten worden dat er voor de LED’s ook de juiste stroombron nodig is om zo de lange levensduur van de LED’s te kunnen garanderen. De nieuwe AT9919 kan daarvoor de basis vormen.

Op de onlangs gehouden beurs Elektrotechniek was duidelijk te zien dat LED’s in de verlichtingsindustrie nu echt een serieuze plaats beginnen te krijgen. De lichtopbrengst is indrukwekkend en naar we mogen hopen, weet men meer en meer de lange levensduur te garanderen. Dat de LED-lampen langer leven, is ook mede te danken aan de goede elektronica die er voor zorgt dat de stroom door de LED op een goede manier constant gehouden wordt. Te grote stromen, ook al is dat maar tijdelijk, verkorten immers de levensduur aanzienlijk.
Om de stroom door de LED te kunnen regelen, zijn er ondertussen vele IC’s op de markt waarmee een goede, energiezuinige stroombron is te maken. Aan dit aanbod is onlangs weer een nieuw IC toegevoegd, namelijk de AT9919 van de firma Supertex. Dit IC, dat ondergebracht is in een 8-pens DFN-behuizing, bevat alle benodigde elektronica voor het maken van een schakelende stroombron speciaal bedoeld voor automotive-toepassingen. Het IC is voorzien van een tweetal ingangen om de stroom mee te kunnen regelen voor het dimmen van de LED’s waarbij de ene ingang zeer eenvoudig ingezet kan worden voor het beveiligen van de LED tegen een te hoge temperatuur.
Overigens is dit IC niet alleen geschikt voor gebruik in de auto. In feite kan hij toegepast worden in elke applicatie waarbij er een laagspannings-DC-voeding beschikbaar is. Het IC is namelijk geschikt voor een voedingsspanning van 4,5…40 V.

Voor het complete artikel klikt u hier.

Voor meer informatie over de AT9919 klik hier.

Meer nieuws van Alcom electronics b.v.
Meer nieuws over Elektronica
Meer nieuws over LED-stuurtrappen