Industriele automatisering
13 oktober 2022

Kleine slimline-connectoren

Voor steeds kleiner wordende apparatuur

Algemeen bekend is dat door de ontwikkelingen in de moderne micro-elektronica apparaten steeds kleiner worden. Microprocessors, geheugens en batterijen zijn kleiner dan ooit tevoren. Door de omvang en mogelijkheden van moderne microprocessors kunnen geminiaturiseerde apparaten prestaties leveren waarvoor voorheen veel grotere machines nodig zouden zijn. Om te profiteren van deze nieuwe technologie, hebben ontwerpers steeds kleinere connectoren nodig om hen een interface naar de buitenwereld te bieden.

Kleine connectoren zijn er in overvloed, maar kleiner wil vaak zeggen dat ze zich niet kunnen meten met hun grote broers als het bijvoorbeeld gaat om maximale stroom, aantal aansluitpennen en afdichting tegen stof en vocht. Toch zijn dit juist de parameters die ondanks de kleinere elektronica niet veranderen. Een motordriver van nu is kleiner dan die van 10 jaar geleden, maar moet nog wel dezelfde prestaties leveren als toen. Sterker nog, door high speed communicatie, 5G-technologie en hogere frequenties waarmee gewerkt wordt, zijn de eisen eigenlijk alleen maar zwaarder geworden. Het Snap-In-assortiment van miniatuur ronde connectoren van binder biedt oplossingen voor een breed scala aan toepassingen in de industrie. Het zijn namelijk kleine connectoren die in moeilijke omstandigheden toegepast kunnen worden. Hierbij zijn het IoT en zijn industriële equivalent IIoT als onderdeel van Industrie 4.0, die gebruik maken van een enorm scala aan apparaten die zowel bekabeld als draadloos communiceren om informatie te delen. Het assortiment van Binder biedt een reeks connectoren om oplossingen te bieden voor deze veeleisende toepassingen.

Nieuwe toepassingen, nieuwe omgevingen
Door hun kleinere formaat en lagere stroomverbruik kan deze nieuwe generatie systemen worden geïnstalleerd op afgelegen locaties, wat voorheen nooit mogelijk was. Voorbeelden zijn er in overvloed te vinden. Denk bijvoorbeeld aan meerkleurige gebouwverlichting met LED’s, slimme landbouw, instrumentatie en datalogging en niet te vergeten alle geavanceerde elektronica in kleine behuizingen die geschikt is om te gebruiken buitenshuis of in industriële omgevingen.
Het Snap-In-assortiment ronde connectoren van binder heeft een slank ontwerp dat ideaal is voor de nieuwste generatie geminiaturiseerde apparaten. Het assortiment omvat de miniatuur 720-serie met een totale diameter van 16 mm en de subminiatuur 620-serie met een diameter van slechts 11,5 mm
Verbonden apparaten vinden ook nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld voor applicaties waar hoge eisen gesteld worden aan de bedrijfszekerheid. De medische wereld kan met deze connectoren beschikken over kleine, slimme apparaten die van belang zijn voor de patiënt zonder dat zijn behandeling zijn dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Dit maakt dat vernevelaars, insulinetoedieningssystemen en andere medische apparatuur kleiner, slimmer en vooral draagbaar kan zijn om zo patiënten vaak levensreddende zorg te bieden in het ziekenhuis of in het comfort van hun eigen huis.
Voor deze kritische zorgtoepassingen biedt het Snap-In-assortiment indrukwekkende prestaties. De connectoren zijn in staat om tot meer dan 500 keer een verbinding tot stand brengen en bieden dus betrouwbaarheid, zelfs in veelgebruikte apparatuur.

Verbinding maken onder zware omstandigheden
In tegenstelling tot bijna alle andere componenten in de elektronica-industrie, moeten connectoren bestand zijn tegen omstandigheden van de ‘buitenwereld’. Ze worden aan de buitenkant van apparatuur bevestigd en worden zo blootgesteld aan temperatuurveranderingen, stof en vuil, samen met water en andere verontreinigingen. Desondanks moeten ze gebruiksvriendelijk zijn en veilige verbindingen kunnen bieden.
De binder 620 en 720 serie zijn afgedicht tot IP67, waardoor ze ideaal zijn voor de zware omstandigheden op de fabrieksvloer of de buitenomgeving. Het snap-in vergrendelingsmechanisme zorgt voor een veilige verbinding wanneer gekoppeld, en de ergonomische vorm van het lichaam maakt het ideaal voor gebruik in kleinere apparaten.

Veelzijdigheid voor kleine apparaten
Om een oplossing te bieden voor de nieuwste apparatuur, moet de ingenieur een connector selecteren die de juiste combinatie biedt van klein formaat, milieubescherming en een kosteneffectief ontwerp. Het Snap-In-assortiment is veelzijdig, verkrijgbaar in configuraties tussen 3 en 8 polen voor de 620-serie en tot 12 polen voor de 720-serie. De vergulde messing contacten van de 720 serie kunnen toegepast worden voor het verbinden van de netspanning.
De behuizing van de Snap-In-reeks is ontworpen voor eenvoudige montage en is voorzien van soldeercontacten. Hij is verkrijgbaar in kabel- en paneelmontage en kan ook worden geleverd met dompelsoldeer voor printplaatmontage (PCB).
De connectorhulzen van polyamide kunnen een kleurcodering hebben om een duidelijke visuele identificatie te bieden, wat verkeerd aansluiten voorkomt wanneer meerdere connectoren samen worden gebruikt. Voor medische toepassingen kan de behuizing ook gegoten worden in RAL 9002 grijswit.

Tot slot
Elektronische apparatuur die is ontworpen voor gebruik in ruwe omgevingen moet bestand zijn tegen de elementen en connectoren spelen een enorme rol. Veel toepassingen vereisen IP67-bescherming, maar kunnen geen gebruik maken van de omvangrijke oplossingen van schroefvergrendelende connectoren of de hoge kosten van push-pull-types. Het Snap-In-assortiment ronde connectoren van binder combineert betrouwbaarheid en bescherming met een reeks handige functies.

Meer nieuws van Binder Nederland B.V.
Meer nieuws over Industriele automatisering
Meer nieuws over industriële installatietechniek/behuizingen