connectoren en schakelaars
12 oktober 2023

Klein maar krachtig

De M5-connector

In markten met veel miniaturisatie bestaat een grote vraag naar compacte, robuuste signaalinterfaces met zoveel mogelijk flexibiliteit. De M5-connectoren van binder zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen waar weinig ruimte beschikbaar is. Er mag dan ook gezegd worden: “Kleine connector, groot effect”. De voordelen van deze serie liggen voor de hand: het formaat, het gewicht en de eigenschappen van deze water- en stofdichte connectoren.

Op de E&A-beurs ging het niet alleen om elektronicaonderdelen en software, maar ook waren componenten te vinden die noodzakelijk zijn om uiteindelijk een kant-en-klaar product te maken. Zo ook connectoren van o.a. binder, een vooraanstaand leverancier van ronde industriële connectoren. Op de beurs presenteerde zij o.a. hun nieuwe, compacte, haakse chassisdelen in M5-formaat. Deze 3- of 4-polige connectoren uit de 707-serie zijn uitgerust met dipsoldeercontacten voor printmontage en schroefvergrendeling die een betrouwbare verbinding garandeert. Wanneer aangesloten en vergrendeld heeft de interface een IP68-beschermingsgraad. Daarnaast kunt u ook hun begin dit jaar geïntroduceerde connector met 360° afscherming bewonderen. Deze zorgt voor een ongestoorde signaaloverdracht en afschermingsdempingswaarden van 60 dB in het bereik van 1 GHz.

Vervaardiging

De productie van ronde M5-connectoren, die in 2002 begon met handmatige productie, werd eind 2014 omgezet naar lijnproductie in Neckarsulm (ongeveer 60 km ten noorden van Stuttgart). Hier produceren ze de connectoren in een behoorlijk uitgebreide variëteitenpallet. Naast kostenbesparingen kan men ook heel flexibel op de wensen van de klant reageren, bijvoorbeeld bij de kabellengte bij ingegoten uitvoeringen.
De poolpatronen (3- en 4-polig) zijn bij de M5 compatibel met elkaar, in tegenstelling tot de M8. Er kan bijvoorbeeld een 3-polige M5-male connector worden aangesloten op een 4-polige female connector.

Afbeelding 1. De haakse M5-chassisdelen uit de serie 707.

Miniaturisatie

De trend naar miniaturisering zet zich ook voort in de sensortechnologie. Omdat installatieruimte kostbaar is, kiezen veel klanten voor steeds kleinere afmetingen en aansluitmogelijkheden voor hun producten. Dit is precies waar de M5-connector in het spel komt. Met zijn buitendiameter van 6,5 millimeter en schroefvergrendeling is hij zeer gemakkelijk te hanteren. Bovendien is hij waterdicht wanneer hij is gekoppeld en vergrendeld.

Haaks M5-chassisdeel

De haakse M5-chassisdelen zijn uitgerust met licht gespreide positioneringspennen. Dit is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar garandeert de best mogelijke bescherming tegen verdraaiing op de print, zelfs voordat de contacten worden gesoldeerd. Ze zijn voorzien van een O-ring die de afsluiting met de behuizing waterdicht maakt. Daarbij is beschadiging van de afsluiting door te strak aandraaien onmogelijk.

De haakse M5-chassisdelen hebben een breedte van slechts 7,5 mm. Dat is aanzienlijk minder dan de gebruikelijke afmetingen voor connectoren, wat het gebruik in beperkte ruimtes vergemakkelijkt.

Guido Werner, die al tien jaar voor binder werkt als product manager, is overtuigd van de mogelijkheden van dit kleine ronde connectorontwerp: “We hebben al veel pogingen van Aziatische fabrikanten gezien om deze connectoren te maken. Maar, afgezien van de lagere prijs, zien onze klanten telkens weer in de praktijk dat ‘Made in Germany’ nog altijd in een andere competitie speelt.” Sommige klanten hebben het geprobeerd, vertelt Werner, maar zijn teruggekomen en zijn nu overtuigd dat ze niet moeten beknibbelen op kwaliteit en bedrijfszekerheid, zelfs bij een kleine connector.

Een overzicht van de cijfers

De connectoren met haakse flens zijn geschikt voor 60 V en 1 A en weerstaan piekspanningen tot 1,5 kV. De messing contacten zijn verguld. Zowel de behuizing als de schroefvergrendelingsring zijn gemaakt van messing; het contactlichaam is gemaakt van Liquid Crystal Polymer (LCP). Conform de IP68-beschermingsgraad is de interface beschermd tegen stof en permanente onderdompeling (1,8 bar gedurende 24 uur) in water. Ze zijn ontworpen voor bedrijfstemperaturen van -25 °C tot +85 °C en hebben een mechanische levensduur van meer dan 100 aansluitcycli.

Afbeelding 2. De diverse uitvoeringen van de afgeschermde connector uit de M5-serie.

360° afscherming

De andere noviteit is de connector met 360° afscherming (afbeelding 2). Deze zijn ook verkrijgbaar als 3- en 4-pens, met rechte of haakse kabeluitgang. De connectoren zijn uitgerust met schroefvergrendeling en gestandaardiseerd conform de ontwerpspecificatie DIN EN 61076-2-105. Ze zijn bijzonder geschikt voor gebruik onder invloed van hoogfrequente elektrische en magnetische velden. De 360° afscherming maakt dempingswaarden van 60 dB mogelijk bij frequenties rond 1 GHz.

Deze 360° afgeschermde M5-connectoren zijn zeer geschikt voor geminiaturiseerde systemen waar bijzonder weinig installatieruimte beschikbaar is, bijvoorbeeld bij robotica, sensortechnologie, metrologie en analyse.

De connectoren bieden EMI-bescherming voor sensor/actuatorkabels en alle signaallijnen. Ze zijn ook van toepassing bij elektromechanische verbindingsoplossingen, die moeten worden geïntegreerd in het afschermingsconcept.

Parameters in het kort

De ronde M5-connectoren met schroefvergrendeling en 360° afscherming werken bij een maximale spanning van 60 V en een stroom van 1 A en zijn bestand tegen spanningspieken tot 1500 V. Krimpen en dipsolderen worden toegepast als aansluittechnieken. De componenten zijn ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen en voldoen aan de eisen van IP67-bescherming. Het temperatuurbereik is van -25 °C tot +80 °C en ze zijn ontworpen voor een mechanische levensduur van meer dan 100 aansluitcycli.

Meer nieuws van Binder Nederland B.V.
Meer nieuws over connectoren en schakelaars
Meer nieuws over Elektronica