draad en kabel
22 mei 2018

Kabels berekenen

Kabelkeuze wordt efficiënt, rendabel en duurzaam

Menigeen zal waarschijnlijk bij het begrip ‘kabels berekenen’ terug denken aan zijn opleiding. Zeker de ouderen onder ons, die het nog zonder computer moesten doen, weten hoe lastig dit in eerste instantie was. Gelukkig is er veel veranderd en is er software gekomen die de lastige rekenklus voor ons uitvoert. Nieuw is de app van Draka die ons deze taak uit handen neemt, een app die gewoon draait op je telefoon en dus overal te gebruiken is. Met name dat laatste biedt vele voordelen. Even snel controleren of een kabel in een bestaande installatie de verwachte belasting wel aan kan, is zo gemakkelijk en snel in het veld uit te voeren.

Draka lanceerde onlangs een handige app voor slimme kabelberekeningen: Cable App. De app is geschikt voor elke installatiemethode en bevat alle standaard meetmethodes van de NEN1010, maar gaat veel verder. Naast de juiste kabeldiameter berekent Cable App ook een financieel en ecologisch alternatief. Volgens Draka is geen enkele app zo compleet en gebruiksvriendelijk als Cable App, vandaar dat we de app maar eens geïnstalleerd hebben om te zien hoe hij werkt.

Gratis
Gratis programma’s voor het berekenen van kabels zijn niets nieuws. Zelf Draka had voor Cable App al een gratis te gebruiken programma. De nieuwe app, die beschikbaar is voor smartphones en tablets (Android en iOS) én als web-versie op elke PC te gebruiken is, biedt echter meer functionaliteit. Dat is wat Draka in essentie met De Cable App beoogt. Een juiste kabelkeuze omvat namelijk meer dan het berekenen van een kabel die minimaal voldoen aan de NEN1010. Een kabelkeuze wordt pas helemaal verantwoord als je tevens de financiële en ecologische gevolgen afweegt – zeker nu gebouwen en installaties steeds duurzamer moeten zijn, aldus Draka.

Voor elke installatiemethode
Meerwaarde ten opzichte van de huidige Kabulator van Draka is dat Cable App de rekenmethode volgens bijlage 52.B van NEN1010 volgt. Hierdoor kan de app alle verschillende installatiemethoden aan, dus zowel in de grond, vrijhangend als in kabelgoten. Daarnaast kan men nu ook gelijkstroom (DC) kabels en rubber kabels berekenen. Geen enkele app is zo compleet, zegt Draka. Maar omdat nu eenmaal niet alle varianten in een rekenmodule passen, heeft Cable App een ingebouwde mailfunctie naar de helpdesk van Draka.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van Draka
Meer nieuws over draad en kabel
Meer nieuws over Elektrotechniek

Het laatste productnieuws

Schakelaars detecteren

Apem Benelux heeft haar assortiment PCB-schakelaars onlangs uitgebreid met de DE-serie detectieschakelaars. Deze serie…

Meer productnieuws