IoT met KISS LoRa
De gadget van de beurs E&A
30, 31 mei en 1 juni is er de E&A-beurs waarover we in het eerste nummer van e-totaal u al geïnformeerd hebben en waar we in het komende nummer nog uitgebreid op terug komen. Tijdens deze beurs wordt er weer een gadget uitgedeeld. Dit keer is dat KISS LoRa, een fraai voorbeeld van het internet der dingen. Wat u mag verwachten, zullen we u nu al laten zien.
Bij een apparaat dat valt onder de categorie Internet der dingen (IoT), moet altijd een netwerkverbinding mogelijk zijn. Veelal zal dat een draadloze verbinding zijn, omdat dit immers veel handiger is dan met draad. Nu zijn er voor een draadloze verbinding meerdere mogelijkheden. De keuze kan vallen op WiFi, Bluetooth, iets wat zelf ontwikkeld is of LoRa, een speciaal netwerk voor Long Range Low Power communicatie waarbij het van belang is dat het dataverkeer heel klein is.
Speciaal voor LoRa zijn er een aantal netwerken beschikbaar (deels gratis en deels betaald). Overal en altijd kunnen hiermee simpele applicaties communiceren met Internet voor het versturen van sensordata, locatiegegevens alsmede simpele berichten voor mens en machine.
Doordat het dataverkeer heel laag is en er niet constant contact is met het netwerk, is het energiegebruik heel laag. KPN, één van de aanbieders van LoRa, beweert op hun website dat een node zelfs 15 jaar kan werken op twee penlight-batterijen. Voor het gemak vergeet men er wel bij te vertellen dat dit dan wel hele speciale batterijen moeten zijn, want een standaard baterij is door zelfontlading waarschijnlijk al vele jaren eerder uitgeput.
Gadget Kiss LoRa
Om u een idee te geven van de mogelijkheden van LoRa, hebben de gezamenlijke organisatoren van de Electronics & Applications-beurs deze keer als gadget een sensorsysteem bedacht dat via LoRa communiceert met internet. KISS staat in dit geval voor ‘keep it simple stupid, keep it simple & smart of keep it simple & straightforward’. In ieder geval is het de bedoeling dat de gadget – die in onderdelen bij een aantal stands op de beurs moet worden verzameld – direct ‘out of the box’ online kan functioneren, zodat hij ook al op de beurs te gebruiken is.
Het systeem is ontwikkeld door Gepro Electronics en kan bijvoorbeeld worden gebruikt als werkplekmonitor. Via een bijbehorend online dashboard/webapplicatie is de conditie (temperatuur, vocht, licht en dergelijke) van de werkplek te bekijken en ook te vergelijken met de werkplekken van andere gadget-bezitters. De gadget is gebaseerd op een Arduino en is daardoor bijvoorbeeld door handige engineers ook te koppelen aan thermostaten met open API.
>>Lees hier het complete artikel
Voor de site van de Electronics & Applications-beurs klik hier .
Klik hier voor het schema van de gadget.
Voor informatie over Gepro Electronics klik hier .
Voor informatie over The Things Network klik hier .