Datacommunicatie
8 december 2015

Internet of easy Things

easyRF-module voor IoT-applicaties

Praten we over het internet der dingen, dan hebben we het er over dat alles met alles kan praten en dat communicatie dus een belangrijke factor is. Met elkaar kunnen praten, wil echter nog niet zeggen dat er veel verteld moet worden. In veel applicaties is de communicatie niets meer dan zo af en toe een schakelsignaal en een terugmelding dat de boodschap is aangekomen. Dit is iets dat niet veel vraagt van een netwerk – een netwerk dat liefst draadloos zou moeten zijn, want als alles met alles praat, zijn dat veel verbindingen die probleemloos zijn te realiseren met de nieuwe communicatiemodule van easyRF.

Het internet der dingen (IoT) maar ook Industrie 4.0 zijn ontwikkelingen waarbij communicatie een belangrijke rol speelt. In beide gevallen is Internet daarbij de verbindende factor, maar zeker bij IoT waar het gaat om kleine apparaten, geringe communicatievolumes en vooral een lage snelheid, speelt de opbouw van een eigen netwerk een belangrijke rol. Bij Industrie 4.0 kunnen we de gewone wegen bewandelen zoals Ethernet, WiFi en aanverwante communicatiewegen die we ook nu al veelvuldig gebruiken bij het gebruik van Internet. Bij IoT ligt dat anders. Daar hoeft veelal niet veel informatie verzonden te worden en is snelheid ook niet echt van belang. Neem bijvoorbeeld de communicatie tussen de thermostaat in de woonkamer en de CV-ketel. Maar zo af en toe moet er een schakelactie doorgegeven worden als de ruimte te veel afgekoeld is. Dit is een stukje communicatie waarbij het communicatieprotocol meer bits aan data nodig heeft dan het uiteindelijke schakelsignaal.
Omdat we bij IoT heel veel apparaten met elkaar willen laten praten, zal een netwerk dat met draad en kabel is opgebouwd heel onhandig zijn. Draadloos is eigenlijk de enige oplossing om gemakkelijk alles met alles te laten praten. Draadloos heeft echter ook grote nadelen. Allereerst de beperkte frequentieruimte die beschikbaar is voor dit soort applicaties. Al jaren is het frequentiespectrum vol en goede afspraken en vooral slimme protocollen moeten er voor zorgen dat de communicatie ongestoord kan plaatsvinden. Vergeet ook niet dat het eigen netwerk ook dusdanig opgebouwd moet zijn dat onderlinge storing van de nodes tot een minimum beperkt blijft.

Een IoT-node
Bij IoT hebben we het ook over het beeldscherm in de woonkamer en de computer om zo TV te kunnen kijken, de bewakingscamera’s in en om huis die in de gaten moeten houden of thuis alles nog goed gaat, maar we hebben het vooral over een grote hoeveelheid deelnemers die vooral niets doen en staan te wachten totdat ze eindelijk eens mogen deelnemen. We hebben het dan over de al eerder genoemde thermostaat die met de CV-ketel moet praten, de wekker die de koffiezetter aan moet sturen, de lichtknopjes die moeten weten met welke lamp ze gekoppeld zijn en de koelkast die in staat moet zijn om zelf melk te kunnen bestellen als het pak bijna leeg is. Het zijn met name deze deelnemers in het netwerk die niet veel elektronica vragen om de gewenste taak te kunnen verrichten. Een geringe hoeveelheid I/O, een stuk intelligentie en uiteraard het radiogedeelte dat voor de communicatie moet zorgen, is alles dat nodig is. Vandaag de dag kan dat allemaal in één IC of anders een zeer kleine module waarbij gebruik gemaakt wordt van al bestaande technologieën die zich op andere vlakken al bewezen hebben. Met betrekking tot de intelligentie zijn er heel veel mogelijkheden, maar bijna alle hedendaagse microcontrollers zijn krachtig genoeg en beschikken over voldoende I/O. Hetzelfde geldt voor het radiogedeelte. Ook hier is er heel veel keuze uit systemen die al veelvuldig gebruikt worden.

Voor het complete artikel klik hier

Voor alle informatie over de IRF1000 klik hier

Voor de software voor het maken van een IoT-oplossing klik hier

http://shop.top-electronics.eu/easyrf-mf-59.html

Meer nieuws van TOP-electronics
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over draadloze communicatie