Interesse in industrieel Ethernet overtreft verwachting
Interactieve workshops slaan aan.
Donderdagmiddag 24 september organiseerde FHI (Federatie Het Instrument) in Ede een middag met workshops omtrent het thema Industrial Ethernet. Tot enige verbazing van de organisatie was de interesse fors. Rob Hulsebos doet verslag.
Snel werd er in het zalencentrum een grotere zaal geregeld, desondanks moest er toch nog ‘vol!’ verkocht worden. Mogelijk speelde de aankondiging van de dag hierbij een rol: geen urenlange zitsessies met presentaties van leveranciers die elk hun eigen systemen aanprijzen, maar interactieve workshops tussen (potentiële) gebruikers onderling, onder leiding van een ervaren rot in het vak. Er waren vier workshops: bedrijfszekerheid betrouwbaarheid, de hardware, verticale integratie en koppelbaarheid met bestaande besturingssystemen. Dit alles werd inleidend vooraf gegaan door een presentatie over de stand van zaken op industrieel Ethernet-markt (deze presentatie is terug te vinden op www.enodenetworks.com/lezingen/FHI_EthDag.pdf). Diegenen die kwamen om te horen welk industrieel Ethernetprotocol het besteis, of er een standaard komt en wie er dan gaat winnen moesten teleurgesteld worden – er komt geen standaard en geen winnaar. De tientallen protocollen die nu op de markt zijn zullen er blijven. Welk protocol het beste is, hangt van de specifieke eisen af die een gebruiker stelt. In die optiek is iedereen wel een keer het beste passende. Net zoals er niet één automerk is, maar tientallen verschillende die allemaal rustig naast elkaar bestaan.
De thema’s van de workshops waren breed gekozen, het geeft aan dat voor de een industrial Ethernet iets heel anders is dan de ander. Dat bepaalt dan ook de interesses, want wie zelf de onderste microseconde uit een protocol wil persen (speciaal voor high-speed motion) heeft iets geheel anders nodig dan diegenen die een PLC aan een MES-systeem willen koppelen. In het eerste geval is goede hardware- en protocolkennis belangrijk, er kan minder met ‘black boxes’ gewerkt worden want alle systeemdelen moeten nauwkeurig op elkaar afgestemd kunnen worden.
Voor het complete artikel klkt u hier