Elektronica
11 december 2013

Intelligente regeling van LED-verlichting

Digitale signaalcontrollers voegen intelligente regeling en communicatie toe aan LED-verlichting

LED-verlichting verandert de manier waarop licht wordt toegepast en opent nieuwe kansen voor ontwerpers die intelligente regeling en het mengen van kleuren willen toevoegen aan LED-armaturen. Daarbij kunnen digitale signaalcontrollers (DSC’s) de innovatie sturen in toepassingen die lopen van de koplampen en achterlichten van auto’s, tot moderne lichtshows die een openbaar gebouw kunnen omtoveren tot een kunstwerk.

De unieke combinatie van energiebesparing, de mogelijkheid tot dimmen en de lange levensduur maakt van kleuren veranderende verlichtingsarmaturen met LED’s efficiënter, goedkoper en toegankelijk. De toevoeging van een digitale signaalcontroller (DSC) maakt een efficiënte LED-sturing en nauwkeurige regeling van de kleur, naast communicatie met de buitenwereld, mogelijk. De combinatie van deze eigenschappen biedt de ontwerper de vrijheid om de meest uiteenlopende LED-armaturen van de volgende generatie te ontwikkelen.

Hogere helderheid, grotere complexiteit
Laagvermogen indicatie-LED’s worden in allerlei producten toegepast en de meeste technici zullen inmiddels wel vertrouwd zijn met het eenvoudige ontwerp: Alles wat deze LED’s nodig hebben is een spanningsbron en een serieweerstand van de juiste waarde om de stroom door de LED onder een nominaal niveau van minder dan 5 mA te houden. Het aansluiten op een GPIO-pen van een microcontroller geeft de ontwerper de mogelijkheid om de LED te laten knipperen. Echter, de eenvoud van een dergelijk LED-ontwerp wordt aanzienlijk complexer bij het in serie schakelen van LED’s met een hoge helderheid en een grote stroom die wel kan oplopen tot 350 mA. Daarbij wordt de ontwerper voor de uitdaging gesteld om de stroom te regelen, ondanks temperatuurveranderingen en de extreme warmteontwikkeling van de LED’s zelf.

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van Microchip Technology Europe BV
Meer nieuws over Elektronica
Meer nieuws over LED-stuurtrappen