draad en kabel
20 maart 2012

Inductievrije en stralingsarme powerkabel

Een slimme kabel voor grote stromen

Waarom voorziet u uw elektriciteitsnet van oplossingen tegen inductie- en magnetische velden als u dit kunt voorkomen, dat is de vraag die de Zwitserse firma Brugg Cables ons stelt. Samen met de firma CFW EMV-Consulting AG hebben zij namelijk op basis van uitgebreide onderzoeken een opzienbarend resultaat geboekt bij de ontwikkeling van een serie nieuwe halogeenvrije, flexibele kabels die geschikt zijn voor stromen in de range van 100…3000 A. Hun nieuwe kabel is inductievrij en daardoor stralingarm, hetgeen een grote besparing oplevert als het gaat om de montage, stroomverlies, bromeffecten, kortsluiting en corrosie in metaalconstructies.

Dat rond elke geleider waar stroom door loopt een magnetisch veld ontstaat en tussen geleiders die op verschillende potentialen zijn aangesloten een elektrisch veld aanwezig is, is iets dat natuurkundig vastligt. Hier valt niets aan te doen en bij het aansluiten van transformatoren of verdelers dient hier dan ook rekening mee gehouden te worden. Zo worden voor ‘zware’ aansluitingen veelal afzonderlijke geleiders gebruikt die op een speciale manier gemonteerd moeten worden om te voorkomen dat ze gaan bewegen door de krachten van de velden (o.a. de oorzaak van het brommen van de installatie met een frequentie van 50 Hz). Ook moet er rekening gehouden worden met inductiestromen die kunnen gaan lopen in metalen voorwerpen – inductiestromen die tot energieverlies, maar ook tot storingen in bijvoorbeeld dataverkeer of corrosie kunnen leiden.
Uiteraard zijn alle nadelige invloeden alleen echt van belang als de stromen in de verbindingen hoog tot zeer hoog zijn. Te denken valt dan aan de stromen in de hoofdverdelers van de installaties voor rekencentra, ziekenhuizen, scholen, energiebedrijven, trafohuisjes, chemische bedrijven en andere bedrijven die behoren tot de zware industrie.

Wat gaat er mis
Als in een elektrische installatie enkelvoudige geleiders gebruikt worden, dus aparte kabels of geleiderstaven, dan ontstaat er onmiddellijk een onbalans in de elektrische en magnetische velden. Van veraf gezien heffen de velden elkaar wel netjes op, maar doordat de afstand tussen de geleiders aanzienlijk is, zal er in de directe omgeving een behoorlijke elektrische en magnetische veldsterkte heersen. Hierdoor kan er inductie optreden waarbij in de aarde en de PE-geleider een niet onaanzienlijke stroom kan gaan lopen. Aarde en PE-geleider vormen immers een gesloten circuit. Hierbij is de grootte van deze inductiestroom afhankelijk van de impedantie van het aardsysteem, de grootte van de stroom in de fasegeleiders en de lengte van de verbinding. Wat dat betreft is het gebruik van afzonderlijke geleiders dus helemaal niet aantrekkelijk. Toch wordt hiervoor gekozen omdat kabels die geschikt zijn voor hoge stromen aanzienlijk duurder zijn in verband met o.a. de warmtehuishouding. Daar komt nog bij dat in menige kabel de opbouw niet echt ideaal is als het gaat om het opheffen van de inductiestromen.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws over draad en kabel
Meer nieuws over Elektrotechniek