Achtergrond
21 oktober 2010

Hier ‘COMes’ de toekomst!

De PICMG keurt de nieuwe specificatie voor COM Express modulen goed. Wat is er nieuw?

Vijf jaar na de introductie brengt de PCI Industrial Computer Manufacturers Group (PICMG) versie 2.0 uit van de COM Express COM.0 computer-op-module standaard. Deze COM.0 Rev. 2.0 houdt rekening met de nieuwe functies die Intel, AMD en andere fabrikanten integreren in hun komende processorseries. Deze Rev. 2.0 voegt twee nieuwe pennenbezettingen toe die ruimte bieden aan mogelijke toekomstige technologieën door een aantal interfaces te laten vervallen die tegenwoordig minder vaak worden gebruikt.

Het toenemende belang van grafische mogelijkheden en uitleesvensters is evident in de wijzigingen die de COM Express specificatie heeft ondergaan. Deze optimalisaties maken tevens kleinere COM Express vormfactoren mogelijk. Zelfs met de wijzigingen van de specificatie blijven de pennenbezettingstypen, die nu worden voorgesteld, beschikbaar voor de nieuwe generatie chips, waarbij de schaalbaarheid van bestaande toepassingen wordt gegarandeerd. 

In de COM Express COM.0 specificatie definieert de PICMG de standaard voor een computer-op-module (COM) als een opstartbare hoofdcomputer in de vorm van een enkele LSI-component. De leverancier-onafhankelijke specificatie van interfaces en vormfactoren voor computers-op-modulen geeft ontwerpers en aanbieders van oplossingen een stevige basis waarop producten worden ontwikkeld die op de toekomst zijn gericht en die gedurende langere tijd leverbaar zullen zijn.

De PICMG zet de rechte lijn door met de Rev. 2.0 van de COM Express specificatie. OEM’s die hun medische diagnostische apparatuur, industriële robots en verkoopautomaten, test- en meetinstrument toepassingen, POS en kiosksystemen, surveillance camera’s of onbemande voertuigen baseren op COM Express modulen hebben gekozen voor een krachtige en innovatieve oplossing voor de toekomst. Mochten deze ontwerpers er voor kiezen om over te gaan naar een meer compacte vormfactor, dan zal de COM Express COM.0 Rev. 2.0 een naadloze overgang bieden, dankzij de recent gespecificeerde compacte vormfactor van 95×95 mm. Kontron biedt deze compacte vormfactor onder het geregistreerde handelsmerk microETXexpress aan sinds 2006.

Een wijziging die minder opvallend maar niettemin een grote impact heeft is de toevoeging van twee nieuwe pennenbezettingen op de reeds vijf gedefinieerde pennenbezettingstypen binnen de COM Express specificatie. Zeven pennenbezettingstypen zijn nu gedefinieerd in Rev. 2.0. Deze kunnen worden gesplitst in twee groepen die verschillen in het aantal connectoren dat ze gebruiken. De pennenbezettingstypen 1 en het nieuwe pennenbezettingstype 10 gebruiken een enkele A-B connector met 220 pennen, die eveneens wordt aangetroffen bij alle andere pennenbezettingstypen. Maar de typen 2, 3, 4, 5, alsook het nieuwe type 6 gebruiken tevens de tweede 220-pens connector, de zogenaamde C-D connector, waarmee er 440 pennen ter beschikking staan.

Laten we nu eens kijken naar de eigenschappen van de individuele pennenbezettingstypen, zoals gespecificeerd in COM.0 Rev. 2.0. 

Voor het complete artikel klikt u hier  

Meer nieuws van Kontron Benelux