Achtergrond
14 april 2010

HF Technology seminar 2010

Marinebedrijf stelt zijn deuren open voor een bruisende dag

 

De wereld wordt meer en meer draadloos, hetgeen wil zeggen dat er voor de HF-technologie steeds meer werk is. Het nu al overvolle frequentiespectrum moet nog intensiever gebruikt gaan worden, hetgeen heel veel vraagt van de techniek om uit de grote brei aan signalen dat te halen wat gewenst is. Hoe ver kun je gaan is de vraag die al jaren gesteld wordt. Vroeger ging het daarbij voornamelijk om de fysieke afstand die overbrugd kon worden. Nu geeft het thema, Hoe ver kun je gaan? aan dat de frequenties steeds hoger worden, er meer applicaties ontstaan en er sprake is van meer functionaliteit en multi-disciplinairiteit.
De breedte van de markt, namelijk toepassers, ontwikkelaars, toeleveranciers en kennisinstituten wordt bij elkaar gebracht op het HF Technology seminar. Met vakgenoten kunnen visies, ervaringen en mogelijkheden worden uitgewisseld.
De diversiteit wordt getoond door twee keynote speeches en vijf parallelle sessies van specifieke, technologische presentaties. In de plenaire presentaties staan toepassingen centraal en in de parallelle presentaties wordt u meegenomen in de technologische mogelijkheden.
Er worden zowel presentaties verzorgd op het gebied van componenten en ontwikkeling voor test- & meetapparatuur. Het Marinebedrijf geeft u de mogelijkheid rondleidingen te volgen, waarbij u kunt kiezen uit drie routes. In een half uur krijgt u dan een beeld van een specifiek technisch hart van het Marinebedrijf. Het is een ‘once-in-a-lifetime opportunity’ om het Marinebedrijf te bezoeken met de mogelijkheid de hoogfrequentdeskundigheid te zien.
Een twintigtal table top presentaties van leveranciers zijn de hele dag toegankelijk.
Het HF Technology seminar 2010 biedt de bezoeker de laatste ontwikkelingen op het gebied van hoogfrequent technologie en de contacten in Nederland/de Benelux om toepassingen en kennis te verbeteren.
Omdat het Marinebedrijf een toegansprocedure hanteert voor bezoekers dient u zich daarom bijtijds aan te melden voor dit seminar. Met vervoer wordt rekening gehouden door middel van pendelbussen vanaf het station van Den Helder. Gezien de afstand is de trein waarschijnlijk het gemakkelijkste vervoer naar het seminar.

Het programma
Na de opening door drs. Pieter van Noort , directeur van de Divisie Speciale Producten van de Marine zal ir. Arnold Boomstra een lezing geven over de geïntegreerde mast op de nieuw te bouwen patrouilleschepen van de Koninklijke Marine (figuur 1). In deze mast zijn diverse sensoren van het schip ondergebracht. Daarbij valt o.a. te denken aan diverse radar systemen, communicatie, vuurleiding, IFF en satelliet communicatie. Een probleem dat hierbij kan optreden, is de onderlinge beïnvloeding. Hieraan zijn door het Marinebedrijf metingen verricht waaruit een uitgekiend ontwerp is gevloeid.
Na deze plenaire lezing zullen er in drie blokken van 25 minuten een zestal lezingen gehouden worden. Hierbij gaat het in het eerste blok om The use of advanced technology to build a software defined test system (door Justin Taylor, Aeroflex UK namens T&M Systems), Update on EFT/Burst Testing – The revision of IEC 61000-4-4 (door Frank Niechcial van EM Test) en Power Harvesting based Wireless Sensor Mesh Networks (door Duncan van Meeteren van Vitelec).
In het tweede blok van 25 minuten gaat het om Galileo Search and Rescue Test Beacon design (door Joost van Heijenoort, Air-parts), Meeting the Challenge of RF Multi Chip Module (MCM) and System in Package (SiP) designs (door Malcolm Edwards, Hi-Tech RF & Microwave Solutions) en Creating a Phase-Coherent RF Record and Playback System (door Leif Johansson, National Instruments).
In het derde blok voor de middagpauze zijn het de onderwerpen Advanced Amplifier and Mixer Measurement Techniques with Single Connection-Multiple Measurements (SCMM) architecture (door Daniel Bockstal, Agilent Technologies namens Electro Rent Europe), MicroWave Multi Carrier Systeem voor het testen van High Power Satelliet componenten (door Onno de Meijer, AR Benelux B.V.) en 3D veldsterkte meten – hoe ver kun je gaan? (door René Dijkstra, D.A.R.E!!) die aan de orde komen.
Uitgaande van het feit dat de lezingen maar 25 minuten duren en bijna allemaal in het Engels gegeven worden, zullen de bezoekers daarna zeker toe zijn aan de lunch. Hiervoor heeft men ruim tijd uitgetrokken zodat er ook voldoende mogelijkheden zijn om de table top presentaties te bekijken en deel te nemen aan de rondleidingen over het terrein van de Marine.
Na de pauze volgen er nog twee blokken van 25 minuten met elk drie lezingen. In het eerste blok zijn de onderwerpen waaruit u moet kiezen Millimeter Wave metingen en applicaties met een Vector Netwerk Analyzer tot 325 GHz… en verder… (door Mischa van Santen
Rohde & Schwarz Nederland B.V.), LTE e-NodeB fieldtesting (door Franz-Josef Dahmen van Anritsu namens Livingston T&M) en Wideband Signal Characterization on a Oscilloscope (door Tadeusz Asyngier, Tektronix namens C.N. Rood). Vervolgens wordt er verder gegaan met Measuring group delay through a fixed IF triple down converter at the Dutch Navy (door Daniel Bockstal, Agilent Technologies), Broadband S-Parameter Measurement Technology (door Barry Smith, Anritsu) en The future trends of RF Transistors (door Wolfgang Gräfe, Infineon Technologies AG namens Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH).
Elektronische communicatie is een volwassen markt die vraagt om beperkte, technische regulering. Het lezingenprogramma wordt daarom afgesloten door Agentschap Telecom die hierop inspeelt door kaders te stellen die innovaties mogelijk maken. Deze kaders zijn niet beperkend maar juist faciliterend.
Hoe ver kun je dan gaan? De ontwikkelingen in het elektronisch communicatiedomein gaan razendsnel. Dat biedt volop kansen. Welke trends ziet het agentschap? Welke mogelijkheden biedt het agentschap om bijvoorbeeld door veldexperimenten de time-to-market te verkorten van nieuwe producten en toepassingen? Wat biedt het vergunningvrije regime? Is er leven boven de 60 GHz?
Door onder andere Europese ambities voor breedbandtoegang ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en ontstaan nieuwe vormen van systeemkoppelingen tussen infrastructuren. Dit geeft wel een verhoogde kans op nieuwe kwetsbaarheden. Waar liggen die en wat kun je eraan doen? Ook op het gebied van straling, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de ‘groene’ golf kan men zich afvragen hoe ver je kunt gaan.
John Derksen, hoofd Spectrummanagement van Agentschap Telecom, gaat in op de bovenstaande vragen en geeft de visie van de technical regulator op de kansen en kwetsbaarheden in de elektronische communicatie.
Tenslotte is er aan het einde van de dag nog een gelegenheid voor een rondleiding over het terrein van de Marine. Deze rondleiding is bedoeld voor hen die tussen de middag daarvoor geen gelegenheid hebben gehad.

U kunt zich maximaal voor één rondleiding aanmelden, dus …wees er vroeg bij en meldt u aan voor een gratis bezoek op www.fhi.nl/hf.

Ewout de Ruiter

Voor het complete artikel klikt u hier

 

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches