Achtergrond
2 september 2010

Het Instrument 2010

The sound of technology weer terug in Amsterdam

Voor het eerst sinds jaren is HET Instrument, de grootste technologiebeurs van de Benelux, weer terug op de plek waar het ooit allemaal begon: Amsterdam RAI. Van dinsdag 28 september tot en met vrijdag 1 oktober 2010 zijn hier vierhonderdvijftig exposanten uit de industriële elektronica, industriële automatisering en laboratorium technologie te vinden. Een beurs die weer veel te weeg zal brengen.

We schreven al een aantal keren over deze beurs die nu echt voor de deur staat. Nog maar enkele dagen en we kunnen met z’n allen gratis met de trein naar Amsterdam om daar vier dagen te genieten van het nieuwste op de gebieden elektronica, industriële automatisering en laboratoriumtechniek. Niet alleen is het een grote beurs met vele exposanten, maar ook een zeer breed georiënteerd congres en om u niet alleen bezig te houden met technische zaken is er in de avonduren ook gezorgd voor gratis iets te eten en entertainment in de vorm van optredens van Loïs Lane op dinsdag 28 september, Slagerij van Kampen op woensdag 29 september en ten slotte Big Black & Beautiful op donderdag 30 september.

Op eigen houtje of begeleidt
Een beurs kun je natuurlijk op eigen houtje hal voor hal afwerken, maar het is dan maar de vraag of u echt al het nieuws ziet. Er zijn zo af en toe standhouders die het grote nieuws voor u niet meteen voor in de stand hebben staan. Om u het bezoek aan juist die stands die u misschien anders over zou slaan, te vergemakkelijken, heeft men een aantal systemen opgezet om u iets doelgerichter over de beurs te laten lopen. 
– Allereerst is er de RF Sound Gadget. Hierbij gaat het er om, om de Sound of Electronics in zes stappen te verzamelen. U ontvangt op de beurs de RF Sound Gadget. De te volgen route zit al in de gadget, maar is bij u nog niet bekend. In het afgebakende gebied op het gedeelte Industriële Elektronica worden de stands herkend door de gadget. De RF Sound Gadget communiceert met het basisstation, de gadget trilt en de LED-lamp geeft aan bij welke stand u moet zijn. De geluiden worden dan op de stand geactiveerd. Na zes stands is het geluid compleet. Al doende bezoekt u stands die misschien interessant zijn, activeert u de geluiden van de RF Sound Gadget en maakt u kans op een Panasonic TV.
– In het Testtechnologie Paviljoen staat duurzame mobiliteit centraal. Op het Paviljoen staan de Formula Zero van TU Delft en een elektrische auto van de HAN. De tien exposanten voeren testen uit op deze testobjecten, waarmee ze een testhuis als Jabil nabootsen. U kunt als testengineer fungeren door op vijf stands testen te doen op duurzame mobiliteit. Bij het goed uitvoeren van deze vijf testen, kunt u een Segway citytour en uiteindelijk een weekend Lotus Elise winnen. Als u zich inschrijft, ontvangt u een individueel testplan.
– Plantmanager, Build Your Own Plant Van de makers van Kolonisten van Catan is het volgende project om mensen meer te laten ontdekken. Bij het spel koop je eigen grondstoffen, fabriceer je eigen producten en bouw met state-of- the-art instrumentatie, analyzers en procesautomatiseringsoplossingen de ultieme plant. Bespaar energie, verbeter je kwaliteit en output, verlaag je emissie en win van je concurrenten. Om dit op de realiteit gebaseerde, complexe bordspel gratis te krijgen, moet u een achttal deelnemende stands bezoeken. 
– Ook is er de Backstage Tour Industriële Automatisering en Industriële Elektronica. Dit is een vogelvlucht-tour over de beursvloer. In deze tour van 25 minuten bezoekt u de stands van acht innovatieve aanbieders van Industriële Automatisering en Industriële Elektronica. De standhouders hebben anderhalve minuut om u te overtuigen. Een aantal van hen heeft een leuke attentie voor u klaar liggen.
– Voor de robotgeïnteresseerden is er de Build Your Own Robot toer. Hiervoor is een samenwerking met LEGO opgezet. Zij komt met de LEGO MindStorms NXT 2.0 naar de beurs. U als bezoeker kunt zich aanmelden voor deze toer en bezoekt daarmee vijf van de deelnemende bedrijven. Voor aanvang van de beurs ontvangt u informatie over de toer, de deelnemende bedrijven en de vragen waarop u antwoorden moet zien te vinden. In totaal worden er 10 MindStorms verloot en Technisch Lego sets. U neemt hiermee een stukje Industriële Automatisering mee naar huis. 
– Tenslotte is er de sensorenroute. Dit is een unieke mogelijkheid om te ervaren welke typen sensoren beschikbaar zijn en waar deze worden toegepast. Laat u verrassen door unieke toepassinggebieden en de kans is groot dat u inspiratie opdoet voor uw eigen applicaties. Ga ook op pad om sensoren te zoeken bij de vele sensoren-exposanten en maak kans op het winnen van een I-pod. De tour start op het 1001 Sensoren Plein in hal 5. Daar ontvangt u een routeboekje met de deelnemende bedrijven.

Congressen
In totaal zijn er 38 verschillende Conferenties waarvan er een aantal specifiek bedoeld zijn voor de mensen uit de laboratoriumhoek. Deze seminars lijken in eerste instantie niet echt interessant voor de elektronica- of industriële automatiseringsmensen, maar daarin kunt u zich vergissen. Binnen het chemische laboratorium vindt zeer veel automatisering plaats en ook elektronische meetinstrumenten zijn er te kust en te keur. Om de apparatuur te kunnen maken, moet dan wel een stuk kennis van de chemie vergaard worden en misschien zijn de congressen een eerste stap in die richting.

meer informatie: www.hetinstrument.nl

Voor het complete artikel klikt u hier 

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches