Beurzen, congressen, seminars, events
2 juni 2022

Hannover Messe 2022

Na twee jaar kunnen we weer

Interessante producten en ontwikkelingen zijn na twee jaar onderbreking weer te vinden op een afgeslankte Hannover Messe. Een impressie door Jan W. Veltman.

Bent u ook zo blij dat bijna alle Corona beperkingen zijn verdwenen? Nu ook onze grote buurman, Duitsland, bijna geen beperkingen meer oplegt ben ik deze week naar de Industrie Messe in Hannover geweest. Normaal een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij leveranciers uit de hele wereld hun producten en ontwikkelingen tonen.
Na een stop van 2 jaar werd deze weer gehouden en kon ik mijn jaarlijkse bezoeken weer oppakken. Bij mijn voorbereidingen viel het me al op dat van de normaal 20 hallen er nu maar 10 in gebruik waren en zelfs die waren niet allen volledig gebruikt. Een serieuze Corona dip dus.
Maar misschien wel juist dankzij deze dip was het geheel nu een stuk overzichtelijker en kon ik een aantal zeer interessante gesprekken voeren en met leuke producten en ontwikkelingen kennismaken.

Laat ik beginnen met een stukje nationale trots: Het studenten team van de TU Delft dat al jaren bij races uitkomt met een waterstof auto. Wat mij hier opviel was, naast het enthousiasme en motivatie van de student de enorme complexiteit van zo’n waterstof auto. Alhoewel het idee simpel is, een tank met gecomprimeerd waterstofgas, een brandstofcel om daar elektriciteit van te maken en een elektromotor, blijkt het realiseren hiervan een uiterst complexe uitdaging te zijn. Een van de redenen is dat, omdat er in tegenstelling tot conventionele raceauto’s, niets bekend is over hoe je zo een waterstof raceauto moet ontwikkelen, ze alles zelf hebben moeten uitvinden. Om er maar een te noemen, hoe beter de temperatuur van de brandstofcel op 40°C ligt hoe hoger het rendement. De uitdaging die ze hebben moeten overwinnen was niet alleen de koeling maar ook de tuning van het geheel die in de software plaats vindt. Een bijzondere prestatie voor deze studenten die hiervoor een deel van hun studietijd gebruiken.

Dat België ons meer te bieden heeft dan heerlijke biertjes ontdekte ik in het Belgische paviljoen. Hier sprak ik met de CEO van de startup Emphase. Zij hebben een interessante technologie ontwikkeld waarbij ze laserlicht door een glasvezel naar een camera leiden en daar met beeldbewerking en analyse de gemiddelde temperatuur van die glasvezel kunnen bepalen.
Een heel interessante toepassing is om deze glasvezel in kabelgoten te leggen waarmee je de temperatuur van deze kabels kunt bewaken. Erg nuttig om een (geleidelijke) overbelasting van kabels te bewaken!

Een andere startup, zo vers dat de website nog niet eens operationeel was, is Golden Devices (een niet erg Duitse naam) uit Erlangen, Zuid-Duitsland. Bij hun zag ik kleine 3D geprinte HF golfpijp antennes. Normaal worden deze van metaal, vaak koper, gemaakt. Productie technisch niet eenvoudig en voor prototypes enorm kostbaar. Hun unieke technologie is het materialiseren én vlakmaken voor HF straling van binnen om de verliezen te minimaliseren.
De toepassingen hiervoor zijn legio, van prototypes via kleine series naar bijzonder complexe patronen. De Sky lijkt hier de limit.

Dat Nederland zich op deze beurs niet onbetuigd laat bleek bij een rondgang door het Nederlandse paviljoen, naast een aantal bedrijven die ik al ken kwam ik ook InSmart tegen. Dat ik hier stopte is persoonlijke voorkeur, vanuit mijn verleden ben ik vaak betrokken geweest bij projecten op het vlak Home Energy Management, Domotica en energiebesparing. De propositie die zij aanbieden is eigenlijk voor installateurs. Hun oplossing is een device tussen de kamer thermostaat en de verwarmingsketel/warmtepomp waarmee zij via het OpenTherm protocol gebruiksgegevens uit de ketel halen en die naar hun data platform brengen. Het leuke hieraan is dat zij in dit platform ook data van andere bronnen inbrengen en dit combineren tot storing en onderhoud informatie die naar de installateur gestuurd wordt zodat deze zijn klanten kan ontzorgen en waarschuwen bij een dreigende storing.

Kent u de term Digital Twin? Alhoewel dit tegenwoordig gehypet wordt heb ik er maar een paar uitingen van gezien, misschien dat de Duitsers inderdaad nog wat achterlopen in digitalisering? Ik heb daar gesproken met een Litouwse startup EA-SAS die standaard digital twins leveren voor Industry 4.0 om eens te vragen wat dit nu precies inhoudt.
Wat zij doen is het maken van een model, een digitale tweeling, van een (deel van) een proces industrie en dit model voeden ze data die ze uit het werkelijke proces halen. Deze data wordt geanalyseerd aan de hand van het model en samen met historische data en een voorspelde trend kunnen ze dan de setpoint van proces aanpassen op de verwachting die de trend aangeeft waardoor de efficiëntie van het proces toeneemt.

Al met al heb ik zo weer de nodige nieuwe contacten gelegd en heb ik aan het eind van de middag, wachtend op mijn trein, op het station van Hannover onder het genot van een Duits biertje deze samenvatting voor u kunnen voorbereiden.

Auteur: Jan W. Veltman


Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events

Uitgelicht