Achtergrond
4 november 2010

Grafisch subsysteem nu op de chip!

extra functies voor snelle implementatie van de gebruikersinterface.

Meest recente reeks PIC microcontrollers van Microchip integreert een volledig grafisch subsysteem, waardoor het implementeren van een grafische gebruikersinterface gemakkelijker wordt.

Bij elke nieuwe generatie geïntegreerde componenten, zoals microcontrollers, worden meer functies geïntroduceerd met als gevolg een grotere complexiteit. Bij veel IC’s is die complexiteit diep ingebed, waarbij specifieke functies als onderdeel van de totale oplossing worden uitgevoerd. Deze trend naar meer functies en complexiteit is tevens zichtbaar op een hoger niveau, in alledaagse eindapplicaties voor consumenten en licht-industriële producten.
De noodzaak om te voorzien in meer efficiënte en intuïtieve methoden voor de toegang tot en het werken met deze extra functies heeft ook de vraag naar meer geavanceerde gebruikersinterfaces aangezwengeld. Tegenwoordig zijn de meeste gebruikersinterfaces grafisch, omdat deze flexibel klantspecifiek zijn aan te passen, een betere toegang tot contextgevoelige menu’s bieden en een groot aantal gebruikerstoepassingen ondersteunen.
In tegenstelling tot een paneel met vaste functies kan een enkele grafische gebruikersinterface toegang bieden tot een welhaast onbeperkt aantal functies. Dit scenario is bijvoorbeeld de drijvende kracht voor meer geavanceerde bedieningspanelen. Als het aantal functies toeneemt zal er een grotere vraag ontstaan naar meer geavanceerde regelmethoden, waarbij ongetwijfeld meer gebruik zal worden gemaakt van grafische gebruikersinterfaces (GUI’s) in plaats van elektromechanische drukknoppen met een vaste functie. Dit is slechtst een voorbeeld hoe GUI’s helpen om de manier te definiëren waarop we inspelen op de technologie van de 21-ste eeuw.

De effectiviteit van een GUI is in hoge mate afhankelijk van de gebruikte displaytechnologie en alhoewel de migratie van een monochromatisch gesegmenteerd LED-uitleesvenster naar een LCD-uitleesvenster in kleur een hele uitdaging betekent, zijn er oplossingen op komst die zowel de commerciële als de technische pijn verzachten. De prijserosie van LCD-technologie maakt dat het nu commercieel haalbaar is om een gemiddeld tot groot LCD-uitleesvenster in veel toepassingen te implementeren waar dit voorheen niet mogelijk was. De prijs van het uitleesvenster is echter afhankelijk van allerlei factoren, zoals de toegepaste LCD-technologie, de afmetingen en de resolutie, alsook de integratie van functies, zoals een aanraakscherm en de displaycontrollers.
Elk LCD-uitleesvenster heeft een displaycontroller nodig en vaak zijn ze al geïntegreerd in het uitleesvenster, met name in de kleinere panelen van circa 2,8 inch of daaronder. De meeste uitleesvensters van gemiddelde of grote omvang bieden deze integratie niet, maar vertrouwen op een externe component die voorziet in de displaycontroller.
Dit kan extra kosten voor het systeem introduceren die verder oplopen als ook het RAM wordt ingecalculeerd dat noodzakelijk is als beeldbuffer. De kosten en de complexiteit voor het implementeren van het display subsysteem kunnen in bepaalde gevallen aanzienlijk zijn.
Bij een nieuwe serie PIC-microcontrollers van Microchip is dit onderkend en wordt een oplossing met een goede prijs/prestatie-verhouding geboden. In principe integreert de PIC24FJ DA-serie zowel een displaycontroller als de beeldbuffer, samen met diverse andere functies voor het realiseren van een commerciële applicatie van een GUI. Belangrijk is dat deze nieuwe serie componenten een platform biedt dat technisch in staat is om te voldoen aan de eisen van veel verschillende gebruikerstoepassingen waar een GUI wordt ingezet om de aantrekkelijkheid en de bruikbaarheid van een eindapplicatie te vergroten.

Lee K. Koh, AMAD Marketing, Microchip Technology Inc.
Vertaling/bewerking: Johan Smilde, Copytronics

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Microchip Technology Europe BV