Industriele automatisering
13 maart 2013

Geautomatiseerd uitdelen of opbergen

Kledingverwerking op minder oppervlak voor minder geld

We hoeven niemand te vertellen dat ruimte geld kost en in feite is het dan ook raar dat er binnen menig gebouw lang niet optimaal met de ruimte omgegaan wordt. In Tiel is een bedrijf gevestigd dat een oplossing heeft bedacht voor de welbekende lockers. Zij hebben een robotachtige machine gemaakt waarmee de ruimte met kastjes een heel stuk kleiner kan worden, een machine waarin heel veel mechatronica verwerkt is. Zij maken echter ook andere, grote robotachtige machines speciaal voor het uitdelen van kleding.

Laundry Computing Technics, kortweg LCT is een bedrijf dat ongeveer 25 jaar geleden begon met het maken van geautomatiseerde systemen voor de uitgifte van (bedrijfs)kleding. Zij zagen dat er binnen menig ziekenhuis of bedrijf erg veel bedrijfskleding gebruikt werd waar een grote ploeg mensen een dagtaak aan had om te beheren, schoon te houden en uit te delen aan het personeel. Met name binnen de gezondheidszorg, waar in principe iedereen elke dag met schone kleding aan het werk moet gaan, was er voor de bedrijfskleding een zeer groot budget nodig. In die tijd had iedereen een eigen set kleding groot genoeg voor een vijfdaagse werkweek. Al die kledingsstukken waren constant in de roulatie tussen de werkvloer, de wasserij, de afdeling goederontvangst en de afdeling die er voor zorgde dat de kledingsstukken schoon en wel weer in de juiste kastjes van de medewerkers teruggelegd werden. LCT bedacht dat dit anders kon, om te beginnen met het afschaffen van de kledingsstukken op naam en het daarna geautomatiseerd uitdelen. Alleen al door de introductie van universele kledingsstukken in een aantal maten, zagen zij dat de hoeveelheid textiel aanzienlijk kleiner kon worden, hetgeen de eerste winst was voor de klant.
De introductie van de universele kleding, ook wel maatkleding genaamd, maakte wel dat er bij het uitdelen opeens problemen optraden. In plaats van dat de medewerker in zijn kastje zijn kleding vond, moest hij elke keer naar een centrale kledinguitgifte waar mensen van de linnenkamer de juiste kledingsstukken uit een magazijn moesten ophalen. Dat dit in een bedrijf waar 24 uur per dag gewerkt wordt een kostbare aangelegenheid is, vooral ook omdat er eigenlijk maar drie piekmomenten zijn, zal duidelijk zijn. LCT bedacht dat dit anders zou kunnen. Zij ontwikkelde de eerste geheel automatisch werkende linnenkamer waar het personeel gedurende de hele dag de op zijn functie afgestemde kledingsstukken op kan halen zonder dat daar veel mensenhanden voor nodig zijn.

Voor het complete artikel klik hier

Meer informatie over LCT: http://www.LCT.nl

Meer informatie over Pilz: Leveranciersgids

Meer informatie over HPS industrial: leveranciersgids


Meer nieuws over Industriele automatisering
Meer nieuws over proces-/productieautomatisering (apparatuur)