Elektronica
7 november 2018

Faraday Tent

De flexibele kooi van Faraday

Wat het nut van een kooi van Faraday is, hoeven we hier niet uit te leggen. Zeker de ontwikkelaars die EMC-testen uitvoeren, weten maar al te goed wat de verschillen tussen metingen in een wel of niet afgeschermde ruimte zijn. Nu is een kooi van Faraday, die voldoet aan de eisen voor meet- en testdoeleinden, veelal een mechanische constructie die bestaat uit metalen platen of fijnmazig gaas die een zelfstandig dragend geheel vormen of tegen muren van een bestaande ruimte aangebracht zijn. Dit maakt dat de ruimte niet flexibel is en zeker niet gemaakt is voor tijdelijke metingen op locatie. Een Faraday Tent biedt echter letterlijk flexibiliteit voor die gevallen dat een vaste kooi niet handig is.

Voor EMI-metingen aan bijvoorbeeld voertuigen is een grote kooi van Faraday een vereiste. Daarnaast is het handig als de kooi gemakkelijk groter of kleiner gemaakt kan worden. Zeker wanneer deze in een gebouw staat en niet dagelijks gebruikt wordt, is dat handig. Een tijdelijk bouwwerk zoals een tent is wat dat betreft een uitkomst. Een dergelijke kooi vraagt nagenoeg geen ruimte als hij niet in gebruik is omdat je hem simpelweg kunt oprollen, is op meerdere locaties inzetbaar (zelfs letterlijk in het veld) en biedt ook veel meer flexibiliteit als het gaat om de inwendige ruimte.
Nu heb je voor een tent die een kooi van Faraday moet vormen, speciaal tentdoek nodig. Dit doek moet geleidend zijn en fijnmazig om zo een goede afscherming te zijn voor signalen met hogere frequenties. Daarnaast moet hij gemakkelijk open en dicht te maken zijn met sluitmiddelen die geen lek in de afscherming opleveren. Dit alles maakt dat een tent als kooi van Faraday lastig is, maar zeker niet onoverkomelijk.

Geleidend garen
Garens op basis van polyamiden zijn te metalliseren met o.a. zilver. Met een op die manier geleidend gemaakt garen kan stof geweven worden. Deze stof kan verwerkt worden in allerhande textielproducten, waaronder tenten (afbeelding 1). Hiervoor gebruikt men normale industriële naaimachines en uiteraard ook geleidend garen om mee te naaien.
Doordat de stof een lage soortelijke massa heeft, maar wel heel sterk is, ontstaat hiermee een lichtgewicht tent die qua doek vergelijkbaar is met de hedendaagse lichtgewichttentjes uit de kampeerwinkel. Het enige essentiële verschil is het feit dat de stof geleidend is en dus een mooie kooi van Faraday vormt. Naast tenten is het doek ook bruikbaar voor bijvoorbeeld kabelafschermingen of als afscherming rondom een bewegende robotarm.
Niet alleen het garen kan geleidend gemaakt worden, maar ook het materiaal voor klittenband en ritsluitingen kan geleidend gemaakt worden (afbeelding 2). Deze onderdelen zijn nodig om de tent tot een bruikbare kooi te maken die ook gemakkelijk te openen en te sluiten is.

Meer nieuws van EEMC
Meer nieuws over Elektronica
Meer nieuws over EMC/ESD

Het laatste productnieuws

Compact Motion Control System

Faulhaber introduceert de kleinste geïntegreerde motion controller ter wereld. De motion controller 22xx…BX4 IMC…

Elektronisch sleutelsysteem

Euchner presenteert het elektronische sleutelsysteem EKS2. Dit product is eenvoudig te implementeren, te bedienen…

Meer productnieuws