Elektrotechniek
16 maart 2018

EMS-CX³ energiebeheersysteem

Veel meer dan meten alleen

Om te weten wat we aan energie gebruiken, is meten de eerste stap. Supervisie en vooral de controle op afstand van de schakel- en verdeelinrichting is de tweede en nog belangrijkere actie. Daarom introduceert Legrand Nederland de EMS-CX³ een nieuw systeem dat zorgt voor controle en beheer van het energiegebruik in utilitaire en industriële gebouwen.

Om het energiegebruik in een gebouw te kunnen volgen, is er een meetsysteem nodig dat in de schakel- en verdeelinrichting geplaatst wordt en de stromen meet die in de verschillende groepen loopt. Deze waarden en natuurlijk de spanning, levert na berekening een overzicht op van dat wat er aan energie gebruikt wordt. Een totaalbeeld geeft dit echter nog niet. Dat ontstaat pas na verwerking van alle metingen in een computersysteem dat ook voor de juiste weergave van alle data zorgt.
Dit houdt dus in dat er in feite twee aparte delen nodig zijn, te weten de hardware die de metingen verricht en de verwerkingseenheid met de software die voor het bijhouden en weergave van het energiegebruik zorg draagt. Legrand heeft onlangs een meetsysteem uitgebracht dat modulair is en daarmee geschikt is voor zowel kleine als grote installaties.

Meten
Afbeelding 1 toont de twee belangrijkste modules in het systeem. Dit zijn de units die de metingen verrichten. Te zien is dat de stroom met een stroomtransformator gemeten wordt tot een waarde van 63 A. Daarnaast meten ze o.a. spanningen en harmonischen met een gegarandeerde nauwkeurigheid van 0,5%. Per groep is één meetunit nodig die met een slim systeem verbonden worden met de verwerkingseenheid. Afbeelding 2 laat zien hoe dit gaat met behulp van een communicatiebus die op de rail gemonteerd is.
Met een breedte van slechts één module vragen ze vrij weinig plaats in de verdeelinrichting, waardoor deze optimaal benut kan worden. Om impulsen te meten (bijvoorbeeld voor elektronische gas- en watermeters) is er een product dat voor drie impulskringen de gegevens kan verzamelen, opslaan en doorsturen. Voor grotere stromen bestaat er een gelijkaardige module, die nog uitgerust moet worden met een aparte stroomtransformatoren.

Software
Het meetsysteem werkt via Modbus en met de Supervisie software kunnen op een specifiek toegewezen PC 32 of 255 modules geadresseerd en uitgelezen worden.
Met deze software is het volgende mogelijk:

  • adressering van de modules
  • testen van de installatie (controle van de synchronisatie van de communicatiemodules naar het systeem)
  • uitlezen in real-time van alle metingen, foutmeldingen
  • consulteren van de eventsgeschiedenis
  • exporteren van de data voor een vrij te kiezen periode met een ‘sample snelheid’ van 15 minuten tot een maand
  • genereren van automatische rapporten (maandelijks of jaarlijks) op overhead- of detailniveau.
  • bedienen van de betrokken kringen (in-/uitschakelen)
  • simulatie van het elektrische verdeelbord met de te voorziene communicatiemodules
Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van Legrand Nederland B.V.
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over installatie- en schakelmateriaal

Het laatste productnieuws

Hoogwaardige foliecondensatoren

Voor bijzonder veeleisende toepassingen produceert Pilkor hoogwaardige condensatoren. De foliecondensatoren van deze fabrikant sluiten…

Schottky-barrièrediodes

Het portfolio siliciumcarbide-diodes van Toshiba is uitgebreid met met tien nieuwe 1200V Schottky-barrièrediodes. De…

Meer productnieuws